Slovenija: Neto dobit banaka u osam mjeseci 368,3 miliona eura

0
1055
Banka Slovenija: Neto dobit banaka u osam mjeseci porasla 17 posto

Banke u Sloveniji su u prvih osam mjeseci 2018. ostvarile ukupno 368,3 miliona eura neto dobiti, što je 17 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je dobit prije oporezivanja iznosila 406 miliona eura, objavila je danas slovenska centralna banka.
Na rast profitabilnosti banaka koje posluju u Sloveniji utjecalo je više faktora. Neto prihodi od kamata u porastu su od maja ove godine i imaju solidan rast, operativni troškovi stagniraju, a istodobno banke za poslovanje sve više oslobađaju sredstva koja su ranije morale izdvajati za revalorizaciju loših kredita i rezervacije, navodi se u izvještaju Banke Slovenije.
Prihod od kamata u osam mjeseci povećan je za 3,4 posto, a nekamatni prihod za 7,2 posto. Troškovi poslovanja u prosjeku su smanjeni za 0,5 posto prema lani, a oslobođeno je i 59 miliona eura koje su lani rezervirale zbog neoperativnih kredita.
Ukupna bilanca slovenskih banaka povećana je u godinu dana za 600 miliona eura i iznosi 38,5 milijardi eura, što je povećanje od 3,3 posto.