SoftBank i Goldman Sachs u Rimac Grupu ulažu 500 miliona eura

0
386
Svježi kapital biće iskorišten za nastavak rasta firme, povećanje proizvodnih kapaciteta i novo zapošljavanje

Rimac Grupa je u zadnjem krugu investicija prikupila 500 miliona eura, saopšteno je iz kompanije. Time tržišna vrijednost firme premašuje 2 milijarde eura, saopćeno je iz Rimac kompanije.
Novi investitori su japanska multinacionalna korporacija SoftBank i američka investicijska banka Goldman Sachs. Dosadašnji ulagači Porsche i Investi Industrial učestvovali su i u ovom krugu investicija. Mate Rimac ostaje najveći dioničar Društva.
Svježi kapital biće iskorišten za nastavak rasta kompanije, povećanje proizvodnih kapaciteta i dodatno zapošljavanje, navode iz Rimac Grupe.
Posebni fokus biće na širenje poslovanja kompanije Rimac Technology, dijela Rimac Grupe koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi, komponente korisničkog infterfejsa itd.
“Rimac ima ambiciozne planove rasta u narednih nekoliko godina, a mi smo zahvalni zbog podrške novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management koji vjeruju u našu viziju. Također smo zahvalni Porsche i InvestIndustrial-u koji su odigrali važnu ulogu u našem dosadašnjem uspjehu i pojačali svoju podršku novim investicijama. Kako želimo brzo proširiti Grupu, uspostaviti nove proizvodne procese kako bismo zadovoljili globalnu potražnju za automobilima, zaposliti 700 talentiranih članova tima 2022., otvorimo nove kancelarije na nekoliko lokacija širom Evrope i proširimo naše nove proizvodne pogone u Kampusu i šire, podrška naših stručnih investitora biće neprocjenjiva”, kazao je Mate Rimac.