Spajanje Deutsche banke i Coomerzbanke donosi 30.000 otkaza?

0
1021
Nadzorni odbori dvije banke u četvrtak će vjerovatno razgovarati o spajanju

Spajanje Deutsche Bank i njenog rivala Commerzbanke bi, dugoročno gledano, moglo rezultirati ukidanjem čak 30.000 radnih mjesta. To je izjavio predstavnik njemačkog sindikata Verdi i član Nadzornog odbora Deutsche Bank, Jan Dušek.
Najveći dio od 30.000 ugroženih pozicija nalazi se u Njemačkoj, rekao je Dušek, a prenosi agencija Reuters. Gledano na kraći rok, oko 10.000 radnih pozicija je u opasnosti, dodao je on.
“Prema našem mišljenju, potencijalno spajanje ne bi rezultiralo poslovnim modelom koji je održiv na duži rok”, poručio je Dušek, prenosi bankar.me.
Žestoko protivljenje sindikata najavljenom spajanju dvije najveće njemačke banke je uslijedilo nakon što su obje banke u nedjelju potvrdile pregovore o spajanju. Deutsche banke skočile su jutros za 3,4 posto, a Commerzbanke za 4,0 posto.
Nadzorni odbori dvije banke sastaju se u četvrtak kada će vjerovatno diskutovati o spajanju, navodi britanska agencija. Dvije banke trenutno zajedno zapošljavaju 140.000 ljudi širom svijeta. Deutsche banka ima 91.700 zaposlenih, a Commerzbanka 49.000.