Sparkasse Bank podržala EDUS program edukacije osoblja i roditelja

0
590
Sparkasse Bank podržala EDUS projekat obrazovanja stručnog osoblja koje radi sa djecom s poteškoćama u razvoju

Sparkasse Bank dd BiH je u saradnji sa svojom matičnom bankom Steiermaerkische Sparkasse podržala projekat NVO EDUS koji ima za cilj obrazovanje stručnog osoblja koje radi sa djecom s poteškoćama u razvoju, kao i seriju radionica za roditelje.
Ukupno 22 stručnjaka iz oblasti fizioterapije, pedagogije, učitelja, psihologije i socijalnih radnika su prolazili obuke kroz direktan rad sa djecom. U proteklom periodu održan je i značajan broj tematskih radionica za roditelje, koje se nastavljaju do kraja godine.
“Sparkasse Bank svoj uspjeh u poslovanju ne mjeri samo ostvarivanjem finansijskih ciljeva, nego i doprinosom koji može dati u stvaranju dobrobiti za zajednicu. Svjesni smo da je edukacija i integracija djece s poteškoćama u razvoju, ali i podrška i osposobljavanje njihovih roditelja jedno od žarišta našeg društva gdje je pomoć neophodna. Zbog nedostatka adekvatne podrške, mnogi od ovih mališana ne razvijaju korisne oblike komunikacije, što potiče njihovu socijalnu isključenost i predstavlja stalne izazove za njihove porodice. Stoga smo odlučno podržali ovaj obrazovni projekat, a naša podrška neće izostati ni ubuduće, jer obrazovanje direktno utiče na ekonomski razvoj i ključna je determinanta ljudskog potencijala“, izjavili su iz Sparkasse bank dd BiH.
Dodatna vrijednost ovog projekta je i povećani broj edukovanih roditelja koji su sada u mogućnosti primijeniti efikasne metode rada sa svojom djecom. Kroz radionice i individualne edukativne sesije roditelji su povećali svoje kompetencije i stekli vrijedne vještine pomažući im da rad sa njihovom djecom mogu i sami primjenjivati u svakodnevnim situacijama.