Sparkasse Banke i EBRD: Kreditna linija za jačanje konkurentnosti MSP uz mogućnost poticaja od 15%

0
352
Amir Softić, Manuela Naesll i Igor Bilandžija član Uprave Sparkasse Bank

Kroz novu kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od pet miliona eura, Sparkasse Banka će pojačati svoju podršku razvoju realnog sektora, i to kroz kredite za jačanje konkurentnosti lokalnih preduzećau okviru Programa podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (zajedničke inicijative EBRD-a i Evropske unije).
Ugovorom sa EBRD-om, Sparkasse banka je obezbijedila kreditna sredstva kroz koja svojim klijentima može ponuditi još jedan vid finansiranja, i to uz poticaj od 15% od ukupnog iznosa kredita za uspješnu provedbu ulaganja. To će lokalna poduzeća učiniti konkurentnijim i poboljšati njihove šanse za uspjeh na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu.
“Podrška jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao ključnom generatoru radnih mjesta je strateški cilj Sparkasse banke. Naša je misija podržati razvoj lokalne ekonomije i preduzeća koja stvaraju dodatnu vrijednost za društvo. Stoga mi je jako drago što u ovim izazovnim vremenima kroz partnerstvo s EBRD-om možemo dati još jaču podršku malom i srednjem biznisu u usklađivanju poslovnih modela sa standardima i zahtjevima EU. Sinergije između EBRD-a i Sparkasse banke pomoći će kompanijama da postanu ključni pokretači zapošljavanja i održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama”, izjavio je Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse banke.
Ova kreditna linija Sparkasse banke realizirat će se u skladu sa kriterijima Programa, a namijenjena je poboljšanju konkurentnost i usklađenosti malih i srednjih preduzeća s tehničkim standardima Evropske unije u oblastima kao što su: energetska efikasnost, smanjenje otpada, obnovljiva energija, efikasnost korištenja vode, recikliranje i poboljšanje zdravstvenih i sigurnosnih standarda.
“Veliko nam je zadovoljstvo što smo potpisali ovaj ugovor o kreditu i podržali jačanje realne ekonomije u Bosni i Hercegovini zajedno s našim dugogodišnjim partnerom, Sparkasse bankom. Prevladavanje pandemije Covid-19 zahtijeva od preduzeća da počnu ponovno ulagati, a ova kreditna linija će podržati lokalna mala i srednja preduzeća u ulaganju i obnovi ekonomije kako bi bili jači, otporniji, zeleniji i konkurentniji”, kazala je povodom potpisivanja ugovora Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u BiH.