Sporazum BiH i Regionalnog ureda WHO o boljem zdravlju u Evropi

0
977
Ministar Osmanović i regionalna direktorica WHO Zsuzsanna Jakab potpisali dvogodišnji sporazum o saradnji

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Zsuzsanna Jakab potpisali su Dvogodišnji sporazum o saradnji za period 2018-2019. godina.
Sporazum je nastavak prethodnog sporazuma koji se odnosio na period 2016-2017. i dalje odražava viziju Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Bolje zdravlje za Evropu, kao i koncepte, principe i vrijednosti koji podupiru razvoj Evropske politike za zdravlje – Zdravlje 2020.
“Ovaj dvogodišnji sporazum obuhvataće oblast antimikrobne rezistencije, nasilje i povrede, ishranu, reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata, zdravlje i okoliš, zdravstvene sisteme, upravljanje rizikom od infekcija i pripravnost za hitne zdravstvene situacije i Međunarodne zdravstvene propise“, rekao je ministar Osmanović.
Politika Zdravlje 2020 će u Bosni i Hercegovini biti realizirana kroz razvoj novih i poboljšanje postojećih javnozdravstvenih planskih dokumenata i fokusiranje na kontrolu opterećenja nezaraznim oboljenjima. Ovaj okvir će u potpunosti odražavati vrijednosti, principe, ciljeve i prioritetna područja za provođenje aktivnosti politike Zdravlje 2020, kao i Evropski akcioni plan za jačanje javnozdravstvenih kapaciteta i usluga.
Dvogodišnji sporazum o saradnji potpisan je u Podgorici gdje je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović učestvovao u radu Konferencije ministara zdravlja zemalja Jugoistočne Evrope o temi imunizacije. Konferenciju su organizirali Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, s ciljem da se sagleda učinjeni progres u oblasti imunizacije u Evropi i analiziraju izazovi i problemi sa kojima se suočava svaka od zemalja kada je u pitanju podizanje i održavanje stepena vakcinacije na željenom nivou.