Srbija uvodi Centralni registar faktura

0
1569
Čak 56.307 poslovna subjekta imala su najmanje jedan blokirani račun

Privrednici u Srbiji koji svoju fakturu ne prijave Upravi za trezor neće moći da naplate robu a prijeti im kazna od 100.000 do dva miliona dinara, piše današnja ‘Politika’, prenosi agencija Beta.
Uvođenje Centralnog registra faktura je ključna novina izmjena i dopuna Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koje su usvojene u decembru prošle godine. Propis se odnosi na sve koji na neki način posluju sa državom, a preko tog registra pratiće se status svakog računa.
Registracija privrednika obavljaće se u Upravi za trezor, a državne institucije su ovih dana svojim dobavljačima poslale obavještenje o novom načinu isplate.
Nova elektronska baza podataka, kako je predviđeno zakonom, trebalo bi da počne da radi od 1. marta, ali po saznanju ‘Politike’ to će biti odloženo za jedan mjesec jer nisu ispunjeni svi tehnički uslovi za pokretanje tog servisa.
Predviđene su i kazne i za zaposlene u javnom sektoru ukoliko plate fakturu koja nije registrovana. Za odgovorna lica kazna je u rasponu od 5.000 do 150.000 dinara.
Po Zakonu o rokovima plaćanja država sve svoje obaveze mora da izmiri u roku od 40 dana, a privatni sektor za 60 dana.