Standard and Poor’s: BiH zadržala rejting ‘B’, sa stabilnim izgledima

Očekuje se rast BDP-a od 2,5% u 2021. godini, s tim da se ne očekuje da će se BDP Bosne i Hercegovine prije 2022. vratiti na nivo iz 2019. godine

0
201
S&P: Kreditni rejting BiH ostaje isti, izgledi stabilni

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) potvrdila je ‘B’ kreditni rejting Bosne i Hercegovine, sa stabilnim izgledima.
Analitičari S&P-a ističu da se stabilni izgledi zasnivaju na procjeni ravnoteže između fiskalnih i eksternih rizika povezanih s efektima Covid-19 na bh. ekonomiju s jedne strane, i, s druge strane, provedbe strukturnih reformi i očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta u srednjoročnom periodu.
Rejting agencija Standard and Poor’s konstatuje da su devizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) u 2020. godini porasle su za 10% u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu. Bankarski sistem BiH dobro se nosio s uticajima pandemije. Domaći depoziti su tokom 2020. godine rasli, a da nije uočena konverzija štednih depozita iz domaće valute KM u stranu valutu.
Analitičari dalje navode da je tokom 2020. godine zabilježen manji pad ekonomskih aktivnosti nego što se prethodno predviđalo, s tim da je industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine veća za 2,8% nego u decembru 2019. godine. Procjenjuje se da pad ekonomskih aktivnosti u poređenju sa 2019. godinu iznosi 4,8% dok se ranije predviđalo 6,0%. Očekuje se rast BDP-a od 2,5% u 2021. godini, s tim da se ne očekuje da će se BDP Bosne i Hercegovine prije 2022. vratiti na nivo iz 2019. godine.
Složena institucionalna organizacija u BiH često podrazumijeva komplikovane, nepravovremene i nekoordinirane odgovore na pandemiju. Kao posljedica toga, proces imunizacije se odvija usporeno što bi se moglo presudno odraziti na očekivani ekonomski oporavak. Očekuje se da će neto dug opšte vlade BiH porasti na 31% BDP-a na kraju 2021. godine, što se i dalje smatra umjerenim dugom za zemlje u razvoju.
Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko se domaća politička diskusija i aktivnosti više orijentišu na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi, uz veći nivo saglasnosti i manje konfrontacija. Program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi značajno doprinio u tom smislu. Snažniji ekonomski rast od predviđenog bi, također, doprinio povećanju kreditnog rejtinga.
S druge strane, analitičari S&P-a navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i konverzije depozita u devizna sredstva, saopćeno je iz CBBiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here