Volvo će od 2030. prodavati samo električne automobile

0
374
Volvo će do 2030. izbaciti iz ponude sve modele s klasičnim i hibridnim pogonom

Švedski proizvođač automobila u kineskom vlasništvu Volvo Cars objavio je da planira od 2030. prodavati samo električne automobile. Svi modeli koji imaju motore s klasičnim i hibridnim pogonom postupno će se ukinuti, najavila je kompanija.
Godinu 2030. odabrali su zbog snažne potražnje za električnim automobilima u posljednjim godinama i čvrstog uvjerenja da se tržište automobila s unutrašnjim sgorijevanjem sve više smanjuje.
“Da bismo ostali uspješni, potreban nam je profitabilan rast. Stoga smo, umjesto da ulažemo u poslovanje koje se smanjuje, odlučili ulagati u budućnost – električnu i internetsku”, izjavio je glavni izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson.
Volvo je prošle godine predstavii XC40 Recharge, prvi automobil isključivo na električni pogon, a najavili su i novi model. Do 2025. godine električni automobili trebali bi činiti polovinu globalne prodaje Volvo Carsa, a drugu polovinu hibrdna vozila, prenosi Hina.
Volvo Cars se također planira više usredotočiti na internetsku prodaju, pa će svi potpuno električni modeli biti dostupni samo putem usluge Care by Volvo.
Kineski Zhejiang Geely Holding Group kupio je švedsku kompaniju 2010. godine od američkog automobilskog diva Forda, podsjeća agencija dpa.