STBiH: Zakonom osigurati pravo na slobodan dan za praznike za sve radnike

0
748
Osigurati pravo na slobodan dan za praznike za sve radnike

Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću upućene su zvanične inicijative kojima se od premijera entiteta traži zakonsko reguliranje i provedba postojećih zakonskih rješenja kada je u pitanju pravo radnika u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti na slobodan dan za praznike.
Iz STBiH sugeriraju da Vlada u svom Uredu Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije te resornim ministarstvima sa kapacitetima i resursima koje ima predloži adekvatna zakonska rješenja koja će omogućiti poštivanja Odluka Vlade FBiH o proglašenju neradnih dana u FBiH za sve radnike.
“Odluke koje donosi Vlada FBiH uoči praznika su jasne, ali nažalost nemaju obvezujući karakter za sva privredna društva u FBiH što direktno najviše pogađa upravo radnike i radnice u trgovini.
Ukoliko se ovo pitanje ne riješi zakonom i ne propišu zakonske kaznene odredbe, predmetna odluka ne samo da nema smisla nego je čak vrlo diskriminirajuća jer se uglavnom primjenjuje samo u javnom sektoru”, ističe se u inicijativi upućenoj premijeru Novaliću.
Uzimajući u obzir činjenicu da je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o praznicima RS, u inicijativi upućenoj premijeru Viškoviću iz STBiH ističu molbu da se na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade RS stavi pitanje jednakog poštivanja Zakona o praznicima RS.
“Svjedoci smo da veliki broj trgovina i trgovačkih lanaca radi u dane praznika što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o praznicima RS. S tim u vezi molimo Vas da izdate nalog inspekcijskim službama na svim nivoima da pooštre kontrolu poštivanja Zakona o praznicima te na taj način omogućite svim radnicima da slave praznik”, navodi se u inicijativi upućenoj premijeru Viškoviću.
STBiH je inicijative proslijedio i Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH kao i Narodnoj skupštini RS sa zahtjevom za sastanak.
Podsjećamo da će STBiH 29. aprila 2019. godine, tačno u podne, organizirati online protest pod nazivom ‘Slobodni za praznike!’. Cilj protesta je da se radnicima u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti omogući neradni dan za državne i vjerske praznike u BiH.