Što prije osposobiti dodatne granične prelaze s kontrolama za sve vrste roba

0
176
VTK BiH i HGK organizirale forum o efektima ulaska Hrvatske u Schengen

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je gospodarsko-dijaloški forum o temi ‘Efekti ulaska Republike Hrvatske u Schengen iz ugla ekonomske suradnje HR/EU – BiH’ s ciljem pružanja pomoći i podrške bh. privrednicima u prilagođavanju novonastalim uvjetima poslovanja uzrokovanim ulaskom Hrvatske u Schengen.
Zaključeno je da je potrebno hitno osposobljavanje graničnog prijelaza Svilaj, po mogućnosti i Izačić, s kontrolama za sve vrste roba, produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije Hrvatske u toku sezone, produžiti boravak vozača duže od 90 dana u Schengen zoni, ubrzati uvođenje elektronskog potpisa i drugo. Zaključci će biti upućeni nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i relevantnim institucijama u Hrvatskoj.
Dopredsjednik Komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je da analiza podataka s 15 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba, jasno pokazuje da postojeća rješenja zahtjevaju hitna redefiniranja i odgovorniji pristup ovom, sve većem problemu.
“Potrebno je, bez odlaganja, u suradnji s nadležnim organima Republike Hrvatske, te organima i tijelima Europske unije, prije nego što zaživi sustav ETIAS, izvršiti određene izmjene. Hitno moraju biti riješena pitanja BIP-ova i boravka vozača. Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Istovremeno, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Komora je uputila inicijativu da se profesionalni vozači izuzmu od ovog ograničenja i da imaju status koji u Schengen prostoru imaju mašinovođe, pilotsko osoblje, brodari i sl“, istakao je Vuković.
Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izrazio je zadovoljstvo zbog porasta vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje, jer je zabilježen porast i u izvozu i u uvozu za više od 50 posto.
“Zato je važno osigurati nesmetani i brzi prelazak granice pri čemu je neophodna suradnja svih relevantnih gospodarskih institucija, posebno gospodarskih komora, za informiranje tvrtki i posredovanje prema relevantnim institucijama nadležnim za granične prijelaze“, rekao je Kovačević.
VTK BiH je još u julu 2022. godine pokrenula rješavanje problema dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Hrvatskom te podnijela inicijativu za otvaranje barem još jednog BIP-a i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni, kao i produženja mogućnosti boravka profesionalnih vozača u Schengen prostoru.
Na forumu u Sarajevu sudjelovali su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fito-sanitarne službe te predstavnici kompanija i instuitucija u BiH.