Strane investicije u BiH u devet mjeseci 2018. porasle na 668,6 miliona KM

0
1270
Direktna strana ulaganja u BiH iznosila su 1,2 milijarde KM u 2022. godini

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu za devet mjeseci 2018. godine iznose 668,6 miliona KM (341,9 miliona eura), čime je dostignut i neznatno prebačen iznos iz istog perioda 2017. godine (povećanje za 0,1%), ali i održan trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6%).
Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švajcarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.
Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH (FIPA) Gordan Milinić kaže da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku situaciju koja je bila dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat koji potvrđuje da je BiH, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.
Milinić ističe da je potrebno još malo napora od svih institucija, počev od općinskog preko kantonalnog i entitetskog nivoa pa do državnih organa, da strane investicije dostignu željeni nivo i budu zamajac ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije ‘Invest in BiH’ i na širenje prakse podsticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države.
S ovim devetomjesečnim iznosom iz prošle godine, ukupan iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi konvertibilnih maraka, te je u okviru grupe zemalja jugoistočne Evrope, Bosna i Hercegovina prema ukupno registriranom stanju direktnih stranih investicija rangirana na drugo mjesto, iza Republike Srbije.
Ovim se nastavlja trend povećanja direktnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u posljednje dvije godine. U 2017. godini registrirano je 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016. godinu.