Studenti iz BiH u Sloveniji i dalje neće plaćati ‘školarinu za strance’

0
1121
Produženo važenje Protokola između BiH i Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja

Razmjenom diplomatskih nota od 04.7.2018. godine produženo je važenje Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja. Protokol će važiti do kraja studijske godine u kojoj će Bosna i Hercegovina postati članica Evropske unije.
Protokol između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja potpisan 25.7.2013. godine u Sarajevu zaključen je na pet studijskih godina (2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17 i 2017/18). U skladu sa odredbama Protokola, od studijske 2013/14. godine, državljani BiH izjednačeni su sa državljanima Slovenije i Evropske unije u vezi sa plaćanjem troškova studija. Konkretno, nakon potpisivanja Protokola, studentima iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji se ne naplaćuje ‘školarina za strance’ koju su do tada plaćali.
Također, u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS), svake godine je za državljane BiH na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoškolskim ustanovama u Sloveniji.
S obzirom da je potpisani Protokol između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja isticao sa završetkom akademske 2017/2018. godine, u proteklom periodu intenzivno se radilo na ispunjavanju svih formalno-pravnih uvjeta za njegovo produženje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here