Manjim porezom stimulisati uvoz električnih automobila u BiH

Pokrenuta inicijativa za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih a posebno automobila na električni pogon

0
1374
U svijetu prošle godine uvezeno milion električnih automobila, a u BiH svega 18 e-vozila

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas sastanak sa predstavnicima Privredne komore Federacije BiH, u cilju razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih a posebno automobila na električni pogon.
“Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do deset godina, i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodano blizu milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji regitrovano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje“, istakao je na sastanku ministar Šarović, pojašnjavajući da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.
Stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno je sa aspekta korištenja obnovljivih izvora energije ali i smanjenja zagađenja, istaknuto je na sastanku.
Nažalost, Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u Evropi kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procjenjuje da 30% zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila. S tim u vezi, istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg
Euro 4.
Imajući u vidu obaveze BiH prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u narednom periodu iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.