Stvoreni uslovi za prekategorizaciju graničnog prelaza Novi Grad – Dvor

0
366
Tegeltija i Drljača razgovarali o olakšavanju poslovanja privrednicima iz Prijedorske regije i USK

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.
Na sastanku kojem su prisustvovali ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović i predsjednik Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske Božo Zovko, razgovarano je o prekategorizaciji graničnog prelaza Novi Grad – Dvor u kategoriju graničnog prelaza za transport roba koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru. Prekategorizacija će omogućiti lakši promet roba i olakšati poslovanje privrednim subjektima sa područja prijedorskog regiona i Unsko-sanskog kantona.
Granični prelaz Novi Grad – Dvor je imao kategoriju graničnog prelaza za transport roba sve do 2013. godine.
Tokom sastanka konstatovano je da su stvoreni tehnički uslovi za prekategorizaciju graničnog prelaza, kao i da ne postoji niti jedno otvoreno pitanje između BiH i Hrvatske po ovom pitanju.
Takođe, dogovoreno je i da će Mješovita komisija za praćenje provođenja Ugovora o Granici između BiH i Hrvatske na sastanku u drugoj polovini mjeseca juna razgovarati o ovom zahtjevu.
Ovom prilikom, načelnik Opštine Novi Grad izrazio je zahvalnost predsjedavajućem Vijeću ministara, ministru komunikacija i transporta BiH, kao i predsjedniku Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske, na pomoći u rješavanju ovog pitanja koje je od velikog značaja za građane i privredne subjekte Novog Grada i regiona.