Susret turističkih djelatnika Malezije i BiH: Halal-turizam ima veliki potencijal

0
488
Daud: Halal-turizam ima veliki potencijal u BiH i spremni smo za povezivanje i saradnju

U zajedničkoj organizaciji sa Sarajevo Halal Fair-om (SHF) 2019, Islamic Tourism Centre iz Malezije i Turistička zajednica Malezije (Tourism Malaysia) koja djeluje pri Ministarstvu turizma, umjetnosti i kulture ove zemlje organizirala je danas seminar o turizmu.
Seminaru su prisustvovali predstavnici turističkih agencija, halal-certificiranih hotela i restorana iz BiH. Događaj ovakve vrste prvi put je organiziran u BiH i bio je jedinstvena prilika za upoznavanje Malezije kao muslim friendly zemlje, ali i razmjenu iskustava i uspostavljanja saradnje između turističkih djelatnika.
Dato’ Sri Abdul Khani Daud, generalni direktor Islamskog turističkog centra prenio je bogato iskustvo koje ima Malezija u oblasti halal-turizma. Istaknuo je da halal-turizam ima mnogo potencijala, ali da se suočava i sa puno izazova.
“Trenutno je u svijetu 1,8 milijardi muslimana, od čega ih je 255 miliona u Aziji. Velik broj njih je posjetio BiH, što povlači sa sobom dodatno motivaciju za ljude iz Azije da dođu u BiH. Turiste najvše privlače muslim friendly servisi, atrakcije, događaji i infrastruktura. Oni žele halal-hotele i restorane, obilazak islamskih atrakcija kao što su džamije, muzej, parkovi, događaje poput konferencija i seminara ili organizacije zajedničkh iftara. BiH ima dosta potencijala u ovom polju i mi smo spremni pomoći da se to razvije”, kazao je Daud.

Na seminaru su bili predstavnici turističkih agencija, halal-certificiranih hotela i restorana

Govoreći o izazovima halal-turizma, Dato’Sri Abdul Khani Daud istaknuo je da i dalje vlada mišljenje da ulaganje u halal-turizam nije profitabilno i još uvijek se ne pridaje veliki značaj ovoj vrsti turizma, zatim hoteli imaju velike troškove prilikom prlagođavanja hotela halal-standardima i samo nerazumijevanje šta ustvari znači halal.
Koliko ova vrsta turizma ima potencijala govori činjenica da nemuslimanske zemlje poput Japana, Vijetnama, Australije, Koreje rade na promociji muslim friendly tourism i privlačenju muslimanskih turista.