Svečano otvorena dionica Tarčin – Ivan, BiH dobila novih 6,9 km autoceste na Koridoru 5c

Novoizgrađena dionica autoceste Tarčin - Ivan bit će otvorena za promet danas od 17 sati

0
174
Predsjednica EK i predsjedavajući VMBiH i službeno otvorili novoizgrađeni tunel Ivan, odnosno dionicu Tarčin - Ivan

Svečanim presijecanjem vrpce danas su predsjednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i službeno otvorili novoizgrađeni tunel Ivan, odnosno dionicu Tarčin – Ivan.
Izgradnjom i puštanjem u promet ove dionice, Bosna i Hercegovina je dobila novih 6,9 kilometara autoceste na Koridoru 5c.
Dobivanjem upotrebne dozvole od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja JP Autoceste FBiH je steklo sve neopohodne uvjete bitne da dionica autoceste Tarčin – Ivan bude puštena u promet.
Uključujući dionicu Tarčin – Ivan u Federaciji BiH je do sada izgrađeno preko 120 km autoceste na Koridoru 5c, a puštanjem u promet ove dionice BiH je dobila blizu 100 km funkcionalne, moderne autoceste koja povezuje Bradinu sa izlazom Zenica sjever.
Dionica Tarčin – Ivan je locirana na brdsko-planinskom terenu, što ju je po morfološkim uvjetima činilo veoma kompleksnom. Gradila se kroz dva LOT-a.
Lot 1 dužine 4,9 km pruža se od Tarčina do samog ulaza u tunel Ivan. Svojim većim dijelom nalazi se u otvorenoj trasi. Najvažniji objekti na ovom dijelu autoceste su dva vijadukta Raštelica 1 i Raštelica 2 ukupne dužine 1.150 m. Ukupna vrijednost ugovora za radove i nadzor LOT-a 1 iznosila je 80.358.278,04 eura sa PDV-om, od čega je iznos od 50 miliona eura finansiran kroz kredit Evropske investicijske banke; 11,78 miliona eura kroz grant Evropske unije, dok je nacionalno finansijsko učešće iznosilo 7,4 miliona eura.
Izvođač radova je bio Konzorcij: Euro-Asfalt Sarajevo i Granit AD Skopje, dok je nadzor vršio Institut IGH Zagreb. Projektant je bio Divel Sarajevo i Integra Mostar.
LOT 2 je sam tunel Ivan koji sa dijelovma otvorene trase ima ukupnu dužinu od 2 kilometra. Ovaj tunel prolazi kroz istoimeni planinski masiv Ivan i projektiran je da se uklapa u teren i minimalno remeti prirodni ambijent što cesti daje veći kvalitet. Rađen je prema novoj austrijskoj tunelskoj metodi koja uključuje najnaprednija inžinjerska i tehnološka rješenja.

Uključujući dionicu Tarčin – Ivan u FBiH je do sada izgrađeno preko 120 km autoceste na Koridoru 5c

Tunel Ivan sačinjen je od dvije cijevi od kojih svaka cijev služi za jedan smjer prometa. Dužina desne tunelske cijevi, uključujući portalnu građevinu, je 1.721,50 m, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761,50 m. Unutar tunela predviđeno je pet poprečnih veza za pješake i jedna konekcija za interventna vozila u slučaju nezgode.
U sklopu ovog LOT -a izgrađen je i kružni tok kao priključak na magistralnu cestu u mjestu Bradina čime se ostvaruje privremeni spoj magistralne ceste M17 i autoceste na Koridoru 5c, te privremeno naplatno mjesto Bradina.
Ukupna vrijednost investije za LOT 2 iznosila je 69.588,464,83 eura sa PDV-om, od čega je dio u iznosu od 50 miliona eura finansiran kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj; 11,48 miliona eura je osigurano kroz grant Evropske unije, dok je nacionalno finansijsko učešće iznosilo 1,66 miliona eura.
Tunel Ivan je trenutno jedini tunel na Koridoru 5c koji ima 4G mrežu. Opremljen je sa najsavremenijom elektro opremom i unaprjeđenim sistemom rasvjete koji omogućava sigurniju i efikasniju rasvjetu, a time i uštedu energije.
Sigurnost i udobnost putovanja autocestom nadzire se 24 sata dnevno. Centar održavanja i kontrole prometa opremljen je sofisticiranim sistemima koji osiguravaju dotok informacija sa cijele donice autoceste u realnom vremenu.
Na izgradnji dionice Tarčin – Ivan bilo je angažirano preko 400 radnika.
Benefiti koje pruža izgradnja dionice Tarčin – Ivan, osim približavanja cestovne povezanosti Sarajeva i Mostara i spajanja ceste M17 sa Koridorom 5c, svakako su ugodnija i sigurnija vožnja, što otvara i brojne ekonomske perspektive i poboljšava zaštitu okoliša u ovom dijelu BiH.
Nakon uspješno provedenih aktivnosti i puštanja u promet dionice Tarčin – Ivan, JP Autoceste FBiH okreće se novim izazovima, novom investicijskom ciklusu, gdje će u narednih deset mjeseci započeti izgradnja 84 kilometra autoceste na Koridoru 5c, ukupne investicijske vrijednosti 2,5 milijardi KM.
Novoizgrađena dionica autoceste Tarčin – Ivan bit će otvorena za promet danas od 17 sati. Naplata cestarine će prema odluci Vlade FBiH biti uspostavljena od 30. oktobra prema važećem cjenovniku.