Švicarski Glencor uključen u pregovore oko spasa Aluminija

0
776
Ugovor Abaham Grupacije o zakupu imovine Aluminija je znatno poboljšan, kazao je premijer Novalić

Mostarski Aluminij trenutno ima 377 miliona KM akumuliranog duga i nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji, a njegov opstanak je upitan bez pronalska strateškog partnera. Tim povodom danas je u u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan sastanak sa predstavnicima kompanije Glencor iz Švicarske, kompanijom čija se vrijednost procjenjuje na oko 150 milijardi eura.
Kako je navedeno, jedno od mogućih rješenja za Aluminij Mostar je formiranje konzorcija na čelu sa Glencorom koji bi činili Feal Široki, SIK Mostar i Eldar, kako bi se zadržali svi uposlenici Aluminija (njih oko 900).
Federalni premijer Fadil Novalić na pres-konferenciji rekao je da im je među prioritetima očuvanje radnih mjesta, ali da Vlada FBiH ne može subvencionirati električnu energiju za Aliminij.
“Otvorili smo pregovore sa Glencorom i očekujemo nastavak pregovora”, rekao je Novalić.
“Ušli smo u okvir za pregovor, a jedan od prijedloga je konzorcij na čelu sa Glencorom u koji bi ušli Feal Široki, SIK Mostar i Eldar, kako bi se napravila nova kompanija. Ta nova kompanija bi nastavila s radom, i ne bi bilo otpuštanja radnika Aluminija. Glencor je predložio da zajedno sa konzorcijem iznose malih dobavljača odmah servisira i isplati da bi ušao u dalje pregovore eventualno s bankama kojima se duguje oko 22 miliona KM”, pojasnio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.