Svjetska banka očekuje ekonomski rast BiH od 3,2 posto u ovoj godini

0
1560
Svjetska banka će BiH staviti na raspolaganje 750 miliona dolara kroz zajmove

Rast u zemljama zapadnog Balkana (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji i Srbiji) smanjen je u 2017. uprkos otvaranju 190.000 novih radnih mjesta u prvih devet mjeseci prošle godine.
Prema posljednjem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan, pod nazivom Ranjivost usporava rast, rast BDP-a se smanjio u regiji sa 3,1 procenat u 2016., na procijenjenih 2,4 procenta u 2017., nakon oštre zime i manjeg priliva investicija. Prognozira se da će se rast oporaviti na 3,2 procenta u 2018. i 3,5 procenata u 2019. godini.
“Trend kojeg zapažamo u regiji je pozitivan. Sve više ljudi nalazi posao i plate polako rastu. Međutim, rast je osjetljiv na domaće i vanjske šokove, što potvrđuje usporavanje rasta u 2017. Jači rast, kojeg prognoziramo za naredne godine, zavisit će od donošenja odgovarajućeg seta politika i propisa za smanjenje osjetljivosti na šokove i podržavanje rasta”, kazala je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.
Naročito hladna zima je dovela do većeg uvoza energije, za velike infrastrukturne projekte je trebalo više opreme iz inostranstva, a i uvezeno je više robe zbog veće potrošnje, što je rezultiralo određenom revizijom na niže procjene rasta za 2017. u odnosu na prethodnu prognozu sa 2,6 procenata na 2,4 procenta. Rast BDP-a između 3 i 4,4 procenta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Crnoj Gori je posljedica neostvarenja rasta u BJR Makedoniji i rasta od samo 1,9 procenata u Srbiji, najvećoj ekonomiji u regiji.
Sveukupan izgled je pozitivan, kako se rast u Srbiji i Makedoniji oporavlja od sadašnjih šokova, Bosna i Hercegovina i Kosovo povećavaju investicije, dok se rast u Albaniji i Crnoj Gori smanjuje zbog završetka velikih investicionih projekata, a u Crnoj Gori se nastavlja potrebna fiskalna konsolidacija, prenosi agencija Patria.
Zaposlenost (naročito u veleprodaji i maloprodaji) raste u regiji, uz povećanje broja radnih mjesta u svih šest zemalja u 2017. Prosječna stopa zaposlenosti na zapadnom Balkanu se kontinuirano povećava, dostižući 42,6 procenta u septembru 2017. Nezaposlenost je u regiji bila 5,6 procenta niža u odnosu na prethodnu godinu, a nezaposlenost mladih je smanjena sa 37,5 procenta u 2016. na 31,5 procenata u 2017.
Međutim, prema izvještaju, dinamika otvaranja radnih mjesta se usporava, uz smanjenje stope rasta zaposlenosti na godišnjem nivou sa 5,4 procenta u 2016. na 3,2 procenta u septembru 2017.
Za povećanje otvaranja radnih mjesta i održiv rast u srednjoročnom periodu, izvještaj navodi potrebu za odlučnim strukturalnim reformama. Šokovi uzrokovani vremenskim uslovima, kao što su oštre zime ili neočekivane prirodne nepogode, kao i osjetljivosti specifične za pojedine zemlje, kao što je politička neizvjesnost, i dalje predstavljaju prijetnju rastu u regiji. Zemlje se mogu boriti protiv tih osjetljivosti provođenjem reformi za razvoj privatnog sektora i smanjenje barijera za učestvovanje radne snage na tržištu rada.