Uz Svjetski dan meteorologije: Racionalno trošimo vodu!

0
482
Pred nama je izazov - kako osigurati pitku vodu i hranu

Poštujući Odluku Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), kao i poreporuke i uputstva Vlade FBiH i Kriznog štaba, Federalni hidrometeorološki zavod neće obilježiti Svjetski dan meteorologije, na do sada uobičajeni način.
Ovogodišnji slogan pod koji se obilježava Svjetski dan meteorologije je ‘Brojimo svaku kap, svaka kap je vrijedna’.
Svjedoci smo da se klima svakodnevno mijenja i da smo sve više izloženi ekstremnim vremenskim prilikama. Ključni faktor klimatskih promjena i globalnog opstanka je kruženje vode na Zemlji. Ubrzano topljenje glečera, izmjena oborinskog režima, sve učestalije poplave i sve duži periodi suša, uz ekstremne hidrološke i meteorološke događaje za posljedicu će imati smanjivanje prostora ‘snošljivog’ za život. Povećat će se osjetljivost i na šumske požare.
Povećanje temperature zraka i vode mogu ostaviti nesagledive posljedice na ekosisteme i kvlitetu vode. Deficit vode u rijekama dodatno će povećati koncentraciju onečišćujućih tvari.
Globalni problem s kojim ćemo se suočiti je kako održati stabilnost i kvalitet vodnih resursa, a najveći izazov kako osigurati pitku vodu i hranu.
Šta možemo i moramo uraditi?
Već danas, početi poduzimati mjere za ublažavanje posljedica i prilagođavanje klimatskim promjenama. Htjeli ili ne, moramo naučiti živjeti sa klimatskim promjenama.
Bosna i Hercegovina je veoma ranjiva na klimatske promjene i moramo puno toga da uradimo.
Osigurajmo čista ‘plava’ i ‘zelena’ područja, koja će biti prirodna ‘skladišta’ vode i stvorimoprirodnu zaštitu od poplava i suša.
Racionalno trošimo vodu. Prečišćavajmo otpadne vode. Pravimo rezervoare pitke vode. Proizvodimo ‘zelenu energiju’. Smanjimo emisije stakleničkih plinova. Napravimo sebi ugodno mjesto za život.
Voda je blago dok njom upravljamo. Naizgled bogati smo vodom. Međutim, preko noći se može sve promjeniti. Zato čuvajmo svaku kap vode.
Na kraju, svima nama želim da što brže i bezbolnije prebrodimo izazove koji su pred nama, poručio je direktor Federalnog hidrometerološkog zavoda Almir Bijedić.