Svjetski turizam će zbog pandemije imati pad prihoda od 45 posto

0
1237
Ministri turizma G20 video linkom razgovarali o tome kako pomoći globalnom turizmu (Foto: SPA)

Zemlje članice G20 obećale su ublažiti teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa po svjetski turizam, jednu od najteže pogođenih industrija u kojoj milioni ljudi riskiraju gubitke radnih mjesta.
Ograničenja nametnuta radi suzbijanja širenja Covid-19 teško su naškodila međunarodnom turizmu, za koji se procjenjuje da će zabilježiti pad prihoda od 45 posto, sudeći po Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Ministri turizma G20 obećali su osigurati saradnju dok njihove zemlje ublažavaju mjere ograničenja društvenog života i restrikcije putovanja, podržavajući oporavak ugrožene turističke industrije.
“Obavezujemo se na pomoć turističkim firmama, poduzetnicima i radnicima kako bi se adaptirali i započeli nove aktivnosti u eri nakon krize”, navode ministri u zajedničkom saopćenju nakon virtualnog sastanka čiji je domaćin bila aktuelna predsjedavajuća grupe, Saudijska Arabija, prenosi agencija Fena.
Skoro 75 miliona radnih mjesta je ugroženo u tom dinamičnom sektoru, tvrde oni, navodeći podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.
Ministar turizma Saudijske Arabije, koji je u prošloj godini izdao prve turističke vize kako bi ojačao taj sektor, izrazio je nadu da da će posljedice pandemije biti ‘kratkoročne’.
Saudijski turizam suočava se s teškim posljedicama samo nekoliko mjeseci nakon što je pokrenuo izdavanje novih viza u septembru prošle godine, gajeći ambiciju da bi mogao primiti 100 miliona posjetilaca do 2030. godine.