Tegeltija: BiH 16. marta sa Turskom potpisuje sporazum koji će omogućiti izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd

0
568
Predsjedavajući VMBiH Tegeltija učestvovao na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija učestvovovao je danas putem video-linka na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani.
Tegeltija se tom prilikom obratio na panelu ’EU i Zapadni Balkan: Ostvarivanje dugo očekivanog obećanja’, na kojem su učestvovali i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.
Tokom obraćanja Tegeltija je iskazao razočarenje svih građana BiH u globalni sistem nabavke vakcina koji je pokazao neopravdano visok nivo neefikasnosti, poručivši da vjeruje da će nabavka kroz sistem sa EU profunkcionisati.
“Pred nama su veliki izazovi u 2021. godini. Prvi je kako uspješno provesti vakcinaciju u našim zemljama i drugi – kako kroz investicije i u javnom i u privatnom sektoru sanirati ekonomske posljedice Covida – 19, koji se još snažno odražava na naše ekonomije“, istakao je Tegeltija.
On se zahvalio Vladi Srbije, premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pomoći koju su pružili BiH i nekim drugim zemljama u okruženju kada je riječ o snabdijevanju vakcinama.
Tegeltija je rekao da danas u BiH dolazi još određena količina vakcina koje je Vlada Srbije donirala BiH.
On je izrazio uvjerenje da će nabavka vakcina kroz sistem sa EU profunkcionisati i da će se pokazati uspješnim. On je istakao važnu ulogu EU u borbi protiv pandemije, koja kroz različite mehanizme pomaže BiH.
Predsjedavajući VMBIH Tegeltija je naglasio važnost investicija i realizacije infrastrukturnih projekata s ciljem povezivanja BiH sa svojim susjedima.
“S ciljem međusobno boljeg povezivanja, BiH će 16. marta potpisati Sporazum sa Turskom o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima koji će omogućiti izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Taj infrastrukturni projekat treba da omogući bolje povezivanje naših ekonomija i građana. Spremni smo uraditi sve kako bi regionalna saradnja bila što uspješnija i pokazali da region zapadnog Balkana i ekonomski i na bilo koji drugi način pripada Evropi“, zaključio je Tegeltija.

VIDEO – Digitalni ekonomski forum: