Toyota planira izgradnju grada budućnosti

0
1403
Toyota planira da sagradi prototip 'grada budućnosti' u podnožju japanske planine Fudži (Foto: Toyota)

Kompanija Toyota planira da sagradi prototip ‘grada budućnosti’ u podnožju japanske planine Fudži, koji će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, vještačku inteligenciju i druge tehnologije, saopštila je ta kompanija.
Toyota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu.
Projekat će biti smješten na mjestu zatvorene fabrike i zvaće se ‘Izatkani grad’, u znak sjećanja na početke Toyote kao proizvođača mašina za tkanje. Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima, prenosi Reuters. Toyota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati.
I rukovodstva drugih najvećih proizvođača automobila razmatraju kako bi gradovi budućnosti mogli da budu dizajnirani da bi se smanjila emisija štetnih gasova koja utiče na klimu, smanjile gužve i internet uveo u svakodnevni život. Međutim, Toyotin plan da izgradi zajednicu na 71 hektaru u blizini planine Fudži je veliki korak napred u odnosu na ono što su konkurenti predložili.
Toyota očekuje da će u gradu u početku živjeti 2.000 ljudi. Početak izgradnje grada budućnosti planiran je za 2021. godinu, a dizajniraće ga danski arhitekta Bjarke Ingels, koji je projektovao i Kule bliznakinje u Njujorku i Guglove prostorije u Silikonskoj dolini u Londonu, prenosi Tanjug.
Toyota je navela da je otvorena za partnerstvo sa drugim kompanijama koje žele da iskoriste ovaj projekat kao osnovu za testiranje tehnologije.