Toyota planira izgradnju grada budućnosti

0
1092
Toyota planira da sagradi prototip 'grada budućnosti' u podnožju japanske planine Fudži (Foto: Toyota)

Kompanija Toyota planira da sagradi prototip ‘grada budućnosti’ u podnožju japanske planine Fudži, koji će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, vještačku inteligenciju i druge tehnologije, saopštila je ta kompanija.
Toyota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu.
Projekat će biti smješten na mjestu zatvorene fabrike i zvaće se ‘Izatkani grad’, u znak sjećanja na početke Toyote kao proizvođača mašina za tkanje. Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima, prenosi Reuters. Toyota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati.
I rukovodstva drugih najvećih proizvođača automobila razmatraju kako bi gradovi budućnosti mogli da budu dizajnirani da bi se smanjila emisija štetnih gasova koja utiče na klimu, smanjile gužve i internet uveo u svakodnevni život. Međutim, Toyotin plan da izgradi zajednicu na 71 hektaru u blizini planine Fudži je veliki korak napred u odnosu na ono što su konkurenti predložili.
Toyota očekuje da će u gradu u početku živjeti 2.000 ljudi. Početak izgradnje grada budućnosti planiran je za 2021. godinu, a dizajniraće ga danski arhitekta Bjarke Ingels, koji je projektovao i Kule bliznakinje u Njujorku i Guglove prostorije u Silikonskoj dolini u Londonu, prenosi Tanjug.
Toyota je navela da je otvorena za partnerstvo sa drugim kompanijama koje žele da iskoriste ovaj projekat kao osnovu za testiranje tehnologije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here