Na startu trka Formule 1 od sada djeca umjesto manekenki

0
2619
Uprava Formule 1 odlučila je da od ove sezone djeca-vozači kartinga ili juniorskih kategorija zamijene 'grid djevojke'

Uprava Formule 1 odlučila je da od ove sezone djeca koja se takmiče u kartingu ili juniorskim kategorijama zamijene ‘grid djevojke’, manekenke koje promovišu velike sponzore uoči trka i drže suncobrane i table sa imenima vozača bolida.
U obrazloženju Formule 1 i Međunarodne automobilske federacije (FIA) navodi se da je takva odluka donesena kako bi ceremonija uoči početka trke bila zanimljivija mlađim navijačima.
“Ovo će biti izvanredan trenutak za ove mlade: zamislite, da stoje pored svojih heroja, gledaju kako se pripremaju ua utrku. To će biti nezaboravno iskustvo za njih i njihove porodice. Ima li boljeg načina da inspirišete sljedeću generaciju heroja Formule 1”, izjavio je Sean Bratches, F1 direktor za komercijalne poslove.
“Formula 1 je vrhunac moto sporta i san svakog mladog trkača, od kartinga pa sve do F1. Ovo je odlična inicijativa koja pruža dodatnu podršku našim AFITU članicama u njihovim naporima da popularišu motosport širom svijeta”, rekao je predsjednik FIA-e Jean Todt.
Grid Kids će biti birani na svakoj trci Formule 1, i gdje je to moguće, uključujući i serije F2 i GP3, a bit će u pratnji članova njihove najbliže porodice, saopćeno je na web stranici Formule 1.