Toyota priprema ručni mjenjač za električna vozila

0
657
Radi se o pseudo ručnom mjenjaču, odnosno cijeli će uređaj biti tu da ugodi vozačima (Foto: Ilustracija)

S električnim automobilima koji su sve češći na evropskim cestama, ručni mjenjači nemaju previše smisla. No jedan potez pokazuje da se proizvođači automobila prilagođavaju tržištu, a potražnja za ručnim mjenjačima je još prisutna. Toyota je prije nekoliko dana podnijela osam novih patenata Uredu za patente i zaštitne znakove SAD, koji najavoljuju električno vozilo s ručnim mjenjačem.
Čini se da je Toyota postavila sistem s tri različita načina rada. Jedan zahtijeva od vozača da koristi papučicu spojke i ručicu mjenjača, dok drugi ignorira papučicu spojke (moguće prilikom parkiranja, vožnje unatrag ili u prometnoj gužvi). Treći način ne treba ni papučicu spojke ni ručicu mjenjača. Također u trećem načinu rada, čini se da se svim funkcijama upravlja automatski, pa je automobil poput automobila s automatskim mjenjačem, piše Revija HAK.
Radi se o pseudo ručnom mjenjaču, odnosno cijeli će uređaj biti tu da ugodi vozačima, bez stvarne potrebe, a računar će prilagođavati rad motora promjenama stepeni prenosa, ovisno o položaju papučice gasa, brzini…