Tri studentska tima bh. pobjednici evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa

0
3220
Proglašeni pobjednici Nagrade za društvene promjene (Social Impact Award)

Tri studentska tima postala su bosanskohercegovački pobjednici najvećeg evropskog programa podrške razvoju društvenih biznisa. Svi pobjednički timovi dobijaju stručnu mentorsku podršku, putovanje na godišnji međunarodni samit Nagrade za društvene promjene (Social Impact Award) i početni kapital za pokretanje posla – po 3.000 KM, koje su obezbijedili Sparkasse Bank BiH i Propulsion Fund.
Zajedničko za sve pobjedničke ideje iz Bosne i Hercegovine, jeste snažna društvena komponenta kojom pokazuju opredijeljenost za mijenjanje društva u kojem žive. Među šest timova finalista, glasovima online zajednice izabran je jedan pobjednički, dok su o preostale dvije pobjedničke ideje odlučili članovi stručnog žirija Nagrade za društvene promjene (Social Impact Award).
“Zadovoljstvo nam je biti partner ovog projekta, već drugu godinu zaredom, u kojem mladi ljudi mogu pokazati svoju kreativnost, poduzetnički duh i želju da učine pozitivne promjene u svom okruženju. S druge strane drago mi je da smo pored finansijske podrške imali priliku I kroz tematske radionice od strane naših uposlenika pružiti mladim ljudima znanje i vještine koje će im zasigurno biti od koristi u poslovnom životu”, izjavila je Anisa Fetahagić-Otanović, voditelj odjelaza marketing i komunikacije Sparkasse Bank BiH.
Pobjedu u glasanju online zajednice odnio je tim iz Zenice koji je predložio ideju pod nazivom ‘Četiri kutka’, odnosno otvaranje igraonice kojom se želi uticati na problem neadekvatnog razvoja kod djece predškolskog uzrasta u tom gradu. Žiri je u pobjednike uvrstio tim koji je predstavio ideju pod nazivom ‘Kola Popola’ koja će korisnicima pomoći da lako organizuju carpool vožnje s ljudima sličnih puteva i interesovanja, a svekako bi se u Sarajevu smanjile gužve na cestama, emisije štetnih gasova i individualni troškovi za gorivo. Druga pobjednička ideja, po izboru žirija, Zorya pokušava uhvatiti ostatak svijeta u nastojanju da unese revolucionaran i inovativan pristup proizvodnji i obradi hrane. Od polja pa sve do tanjira, inovatori pokušavanju da uspostave system koji je bolji za ljude, planetu, a ujedno i ostvare prihod. Društveni biznis je najbolji način da se potakne proizvodnja lokalne i organske hrane. Cilj ovog tima je da dopru do udaljenih i ruralnih predjela BiH i da postave jake temelje za rast i razvoj u ovoj oblasti.
“Ovo je druga godina da sam mentor mladim ljudima i zadovoljstvo mi je bilo razmatrati društveno korisne ideje sa ovako nadarenim mladim osobama za koje vjerujem da će u skoroj budućnosti izrasti u uspješne poduzetnike koji doprinose društvu na najbolji mogući način”, izjavio je Adnan Proho, voditelj Odjela poslovnog odnosa sapreduzećima, mentor na projektima ispred Sparkasse Bank.
Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award) ideja je potekla sa jedne od najuglednijih visokoškolskih ustanova u Evropi – Bečkog univerziteta za biznis i ekonomiju, a od 2009. razvija se uz podršku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije. Ove godine dodjeljuje se u 15 zemalja Evrope i Sjeverne Afrike, a misija projekta je promocija društvenog preduzetništva kao šanse da mladi mijenjaju društvo u kojem žive. Suština ovakvog biznisa jeste poslovanje koje donosi zaradu, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema, bilo da je riječ o zapošljavanju ugroženih društvenih grupa ili rješavanju problema lokalnih zajednica.
Fondacija za nove komunikacije Dokukino realizuje Nagradu za društvene promjene (Social Impact Award) 2017. u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Sparkasse Bank BiH, Coca Cola Hellenic Bottling Company, Američkom privrednom komorom u BiH, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, biznis centrom Networks, Fondacijom Mozaik, Omladinskim komunikativnim centrom iz Banjaluke i drugim partnerima.
Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award) pokrenuta je po ideji Univerziteta za biznis i ekonomiju (WU) iz Beča, uz podršku Erste Fondacije i Impact Hub-a iz Beča.
Više informacija na www.socialimpactaward.ba.