Triglav Grupa: Premija u prvom kvartalu porasla 10%, dobit manja 12%

0
548
Na kraju prvog tromjesječja Triglav potvrđuje prognozu planirane godišnje dobiti

Tokom prilagođenog poslovanja zbog uslova pandemije, Grupa Triglav je postigla rast premije na većini svojih tržišta i u sva tri segmenta osiguranja te obračunala 10 posto više konsolidirane bruto premije osiguranja (348,9 miliona eura) nego u istom razdoblju prošle godine.
Triglav osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvom kvartalu 2020. godine ostvarilo je rast premije za 24% u odnosu na isti period prošle godine.
Tromjesečna konsolidirana dobit prije oporezivanja Grupe Triglav iznosila je 26,4 miliona eura i 12% je manja nego u istom razdoblju prošle godine. Udio dobiti prije oporezivanja koji proizlazi iz osiguravajuće-tehničkog dijela poslovanja iznosio je 15,3 milion eura (indeks 78). Njegovo je smanjenje u prvom redu posljedica masovnih štetnih događaja u prvom tromjesečju (potres u Zagrebu i nevrijeme s tučom u Sloveniji) zbog kojih su se u tom razdoblju povećale rezervacije šteta imovinskih osiguranja.
Uslovi u poslovnom okruženju zbog pandemije uzrokovali su pad vrijednosti finansijskih investicija, no nisu znatnije utjecali na poslovni rezultat Grupe u prvom tromjesečju godine.
“Iako se ekonomski uslovi pogoršavaju, u prvom tromjesečju ove godine nisu negativno utjecali na premijski dio našeg poslovanja. Procjenjujemo da su portfelji osiguranja i investicija Grupe Triglav dovoljno otporni te da je pozicija kapitala odgovarajuća te da se možemo uspješno suočiti s povećanim rizicima koje u poslovno okruženje donose prilike zbog pandemije novog koronavirusa“, izjavio je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, Andrej Slapar.
Grupa Triglav je obračunala 10% više konsolidirane bruto premije osiguranja (348,9 miliona eura) nego prošle godine u istom razdoblju. Njen rast u Sloveniji iznosio je 6%, a na tržištima izvan Slovenije 17%. Premija se povećala u sva tri segmenta osiguranja. U segmentu imovinskih osiguranja premijski rast iznosio je 8%, a rast je bio prisutan u većini vrsta imovinskih osiguranja. Premija zdravstvenih osiguranja bila je za 21% viša što je u prvom redu posljedica povećanja prosječne premije u prošloj godini.
Zbog većih uplata i uspješne prodaje putem bankovnog kanala za 11% se povećala premija životnih i penzionih osiguranja. Masovni štetni događaji povećali su tehnički rezultat što je pogoršalo kombinovani količnik Grupe Triglav, koji je unatoč tome iznosio povoljnih 93,9 posto.

Premija Triglav osiguranja Sarajevo porasla 24,4%

Triglav osiguranje Sarajevo je u prva tri mjeseca 2020. godine nastavilo dobro poslovanje. Bruto fakturisana premija iznosi 7,9 miliona eura (15,4 miliona KM) i viša je za 24,4% u odnosu na isti period prošle godine. Premija životnih osiguranja je veća za 75% u odnosu na godinu ranije, a premija neživotnih osiguranja veća je za 5%.
“Ponosni smo što se kao tim dobro nosimo sa novonastalom situacijom. Za vrijeme vanrednih okolnosti, ostali smo na raspolaganju našim klijentima – brzo smo reagovali i omogući klijentima da sve vezano za ugovoranje osiguranja, plaćanje premija i prijavu šteta mogu završiti i na daljinu. Želim naglasiti da svi naši postojeći i novi osiguranici po mješovitnom životnom osiguranju, riziko životnom osiguranju, te osiguranici po policama individualnog ili kolektivnog osiguranja od posljedica nezgode, su pokriveni za slučaj da se razbole od Covid-19. Pružamo puno pokriće u slučaju ostvarenja osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom, te na taj način obezbjeđujemo značajnu finansijsku podršku našim osiguranicima i njihovim porodicama”, izjavio je direktor Triglav osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.