Kanton Sarajevo: Naknade za nezaposlene isplaćivat će se više puta mjesečno

0
544
U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih u septembru manji je za 0,99%

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo najavila je da će se isplate novčanih naknada za nezaposlene, koji imaju na to pravo, vršiti više puta u toku mjeseca (za taj mjesec), a ne kao što je to bila ustaljena praksa dosad samo jednom mjesečno.
U saopćenju se navodi da je promijenila način plaćanja novčanih naknada za nezaposlene zbog velikog broja zahtjeva i priliva osoba koje su zbog pandemije Covid-19 ostale bez posla u Kantonu Sarajevo.
“Služba je danas uplatila 253.073,80 KM za 634 korisnika novčane naknade, koji su u međuvremenu ostvarili to pravo. Napominjemo, da smo već 8. maja ove godine uplatili 1.326.153,61 KM za 3.132 korisnika novčane naknade koji su ostvarili to pravo. Također smo uplatili 358.797,00 KM za 69.978 korisnika zdravstvenog osiguranja, koji to pravo ostvaruju preko Službe”, navodi se.
Ističu da će s tom praksom nastaviti već 22. maja da bi nezaposlene osobe, u što kraćem roku, ostvarile pravo na novčanu naknadu i zdravstveno osiguranje.
“Niko od korisnika ko ostvaruje pravo, bilo na novčanu naknadu, bilo na zdravstveno osiguranje, neće ostati bez tog prava. Služba će obaveze prema korisnicima ispunjavati, i u narednim mjesecima, bez problema”, saopćeno je.