Tržište halal-hrane u 2020. iznosilo je 1,17 milijardi dolara

0
383
Sarajevo Halal Fair predstavljen na USAID-ovom webinaru

Sarajevo Halal Fair (SHF) – međunarodni sajam halal-industrije koji organizira Bosna Bank International (BBI) predstavljen je putem Zoom platforme 9. juna na USAID-ovom webinaru: Halal certifikacija u BiH: Zašto i kako?
Na webinaru je, između ostalog, navedeno da je globalno tržište halal hrane dostiglo vrijednost od 1,9 milijardi halal-konzumenata, a tržište halal-hrane u 2020. godini iznosilo je 1,170 milijardi dolara.
U posljednjih nekoliko godina halal prehrambeni proizvodi postali su popularni među svim potrošačima jer su se razvili i evoluirali od identifikacijskog znaka za vjerski dozvoljene proizvode do garancije sigurnosti, higijene i pouzdanosti hrane. Broj turista u ovom segmentu na godišnjem nivou je davno premašio brojku od 150 miliona i potrošnja putnika je takođe porasla na preko 200 milijardi američkih dolara. Halal je rastući tržišni segment, s potrošačima i turistima koji traže destinacije koje udovoljavaju njihovim potrebama, te mnoge zemlje žele privući ove putnike. Perspektiva BiH u halal-proizvodnji hrane i turizmu je velika, ali u isto vrijeme i nedovoljno iskorištena.
Učesnici webinari, domaći i inozmeni stručnjaci iz različitih oblasti diskutovali su o ključnim izazovima sa kojima se susreću kompanije u procesu halal–certificiranja.
Mirza Vejzagić iz BBI VIP Business Cluba BBI banke govorio je o tome kako je Sarajevo Halal Fair usmjerio globalnu halal-industriju prema Bosni i Hercegovini, pozicionirao bosanske kompanije bliže globalnom halal-tržištu i otvorio vrata za razvoj BiH putem halal-platforme.
Webinar i konferenciju – Certifikacijom do uspjeha! organizirao je projekat USAID Razvoja održivog turizma u BiH (Turizam) u partnerstvu sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete BiH.