Turizam: Projekt Via Dinarica opstat će i u postpandemijskom vremenu

0
403
Ministrica Đapo na Konferenciji Via Dinarica: Staze zelenog i održivog razvoja

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, danas je u Sarajevu prisustvovala Konferenciji Via Dinarica: Staze zelenog i održivog razvoja, kojom se obilježava završetak II faze projekta Via Dinarica.
Ovaj projekt, koji provodi UNDP uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država u BiH (USAID), Italijanske agencije za razvojnu saradnju (AICS), Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te ostalih lokalnih partnera, fokusiran je na razvoj turizma u prirodi Bosne i Hercegovine.
Ministrica Đapo istakla je da je Via Dinarica prerasla u pravi međunarodni turistički brend.
“Upravo u tome je njen značaj, jer su sportsko-avanturistički, ruralni i eko-turizam, sve što nudi Via Dinarica, grane turizma s najvećim udjelom u ukupnom turističkom prometu i u vremenu pandemije, a zasigurno će ostati i u postpandemijsko vrijeme. Ovi vidovi turizma omogućavaju razvoj turizma na održiv način, gdje se štiti priroda, podržava i njeguje tradicionalni načina života, kao temelji otpornosti lokalnih zajednica na izazove savremenog doba”, kazala je ministrica Đapo.
Imajuću u vidu pozitivne rezultate koje je ostvario ovaj projekt, ministrica je istakla da je Vlada FBiH putem Federalnog ministarstva okoliša i turizma dosad podržala Projekt Via Dinarica sa ukupno 700.000 KM i na taj način potvrdila svoju posvećenost razvoju Via Dinarice, a što će i dalje činiti. Pozvala je i druge institucije, partnere i donatore da se priključe.
Pored prezentacije rezultata trenutne faze Projekta Via Dinarica, učesnici Konferencije su predstavili viziju i predložili smjer u kojem razvoj turizma u zemlji treba ići, te ponudili perspektivu turizma u Bosni i Hercegovini koja je povezana sa održivim i pristupima temeljenim na prirodi, zelenom rastu i stvaranju radnih mjesta, pojačanom tehnologijom i inovacijama.
Na Konferenciji su naglašene i posljedice pandemije Covid-19, koja je izmijenila turizam na globalnom nivou, kao i u BiH, te je istaknuto da kriza nudi priliku za obnavljanje pristupa razvoju turizma, dizajniranog na mogućnostima za stvaranje zelenih radnih mjesta, politika i ulaganja koji promoviraju i čuvaju održivi turizam i zaštitu okoliša, kao i povećanu svjesnost zajednice i turista o prirodi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.