Tuzlaci od danas mogu koristiti uslugu Pametni parking BH Telecoma

0
340
Tuzlaci će moći koristiti rješenje pametnog parkinga na 45 parkirališta i preko 2.150 parking mjesta

Od danas će građani Tuzle, posredstvom JKP Saobraćaj i komunikacije – Tuzla moći koristiti rješenje pametnog parkinga na 45 parkirališta i preko 2.150 parking mjesta.
Ovim projektom, BH Telecom kao vodeći operater i predvodnik digitalne transformacije u BiH, i domaća partnerska kompanija QSS, omogućili su da Tuzla dobije potrebnu infrastrukturu za razvoj koncepta pametnog grada.
Usluga Pametni parking svakako će biti značajna pomoć za vozače u potrazi za slobodnim parking mjestom i jednostavnim plaćanjem.
Korisnici će putem besplatne Android i IoS mobilne aplikacije SmartPark jednostavno i brzo dobiti informacije o slobodnim parkiralištima, upute i automatsko navođenje kako doći do lokacije izabranog parkinga, platiti za korištene usluge, te imati kompletan historijski prikaz lokacija i plaćanja.
Kontrolu i nadzor naplate parking usluga vršit će parking kontrolori pomoću mobilne aplikacije ControlPark, koja u realnom vremenu omogućava uvid u trenutno stanje parkiranog automobila očitavanjem bar ili QR koda parking karte ili automatskim očitanjem registarskih tablica.
S druge strane, JKP Saobraćaj i komunikacije – Tuzla sistemom upravlja pomoću administrativnog dijela platforme kojem se, zahvaljujući cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta putem interneta.
Nedžad Malikić, direktor JKP Saobraćaj i komunikacije – Tuzla kazao je da će putem mobilne aplikacije Pametni parking korisnici u svakom trenutku moći dobiti informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama.
“Očekujemo da se ova usluga, u skladu sa praćenjem trendova razvoja Pametnih gradova, biti veoma interesantna i drugim subjektima iz javnog sektora“, istakao je Muamer Hadžović, izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma.
Osim praćenja popunjenosti i nadzora parking mjesta, kroz ovo rješenje omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, sedmičnoj ili mjesečnoj bazi, verifikovanje i prijava prekršajnih radnji i poruka, te praćenje kretanja uređaja i aktivnosti kontrolora.