U augustu počinje gradnja vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo

0
297
Delić i Džaferbegović potpisali Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju VE Ivan Sedlo–Hadžići

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane ‘Ivan Sedlo–Hadžići’ sa direktorom kompanije Suzlon Wind Energy BH Samirom Džaferbegovićem.
Ovo je prva vjetroelektana koja će se graditi na području Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti oko 30 miliona eura. Njenom izgradnjom Kanton će se priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.
Kako je Aneksom ugovora precizirano, radi se o vjetroelektrani sa pet vjetroagregata, po pet MW. Koncesija na izgradnju i korištenje je data na period od 30 godina, prema ranije potpisanim ugovorom između Vlade KS i ove kompanije.
Aneks na ugovor je potpisan jer je mijenjana projektna dokumentacija za gradnju vjetroelektrane. Kako je objasnio Džaferbegović, utvđeno je da će biti neophodno nabaviti najnoviju tehnologiju za odleđivanje nakon što su praćene vremenske prilike na Ivan Sedlu.
“Gradnja vjetroelektrane bi trebala početi u augustu ove godine. Ostalo je da uradimo elaborat priključka na elektroenergetsku mrežu i objasnimo kako će naš vjetropark utjecati na nju, te da pribavimo energetsku i građevinsku dozvolu. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u probni rad naredne godine, dok bi u pogon bila puštena 2023. godine”, kazao je Džaferbegović te zahvalio Kantonu i Općini Hadžići na dobroj saradnji u dosadašnjoj realizaciji projekta.
Ministar Delić je istakao da je ovo veoma značajan projekt.
“Interes nam je da se proizvodnja energije bazira na obnovljivim izvorima u što većoj mjeri, za razliku od fosilnih goriva, a posebno uglja, po čemu je naša zemlja još uvijek prepoznatljiva. Vjetroelektrane nemaju štetnog utjecaja na prirodu a snaga energije koju proizvedu je mnogo veća od one iz hidrocentrala. Tako štitimo okoliš, a kroz naplatu ove vrste koncesije ostvarivat će se i značajni prihodi za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu. Također će se otvarati nova radna mjesta”, izjavio je ministar Delić.
Istakao je da Kanton Sarajevo ima predispozicije za širenje proizvodnje vjetroenergije, a s obrzirom na interes investitora, čak i da postane regionalni HUB centar održavanja vjetroparkova.
Kako je navedeno, na gradnji vjetroelektrane bit će angažirane domaće firme, dok će vjetroelektarnu održavati 20 radnika.