U augustu tender za gradnju međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške

0
876
Tender za gradnju međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške biće raspisan u augustu

Redovni sastanak Radne grupe za pripremu tenderskog dokumenta za nabavku izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, kako je predviđeno Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, održan je juče u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Učesnici sastanka su se usaglasili da bi se sve navedene aktivnosti trebale okončati do kraja jula, istovremeno radeći na usaglašavanju i izradi tenderskih dokumenata za javne nabavke, a početkom augusta, eventualno, pokrenuti procedure javnih nabavki.
Za oba postupka javne nabavke predviđeno je formiranje dvije zajedničke komisije za javne nabavke koje će činiti predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane, s tim da će nabavku izvođača radova voditi hrvatska a nabavku usluga nadzora nad radovima bosanskohercegovačka strana.
Istog dana kada je održan sastanak Radne grupe, zahvaljujući ranijim aktivnostima i lobiranju ministra Ismira Juska i Ministarstva komunikacija i prometa BiH kod evropskih partnera, u Banjoj Luci je potpisan Sporazum o grant sredstvima za projekat gradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške između BiH i Evropske investicione banke, vrijedan 6,8 miliona eura.
Naredni sastanak Radne grupe za pripremu tenderskog dokumenta za nabavku izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške okvirno je dogovoren krajem aprila u Zagrebu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.