U BiH 1.216 brzorastućih kompanija: Sutra dodjela priznanja

0
833
Sutra panel-konferencija 'Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju'

Brzorastuće kompanije predstavljaju jedan od značajnijih faktora koji imaju utjecaj na investiranje i ekonomski rast, a u Bosni i Hercegovini je kontinuiran rast i razvoj ostvarilo 1.216 brzorastućih kompanija, pokazale su analize LRC-a i Poslovnih novina, koji su organizatori sutrašnje poslovne konferencije pod nazivom ‘Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju’.
Suorganizator manifestacije je Vanjskotrgovinska komora BiH, uz podršku generalnih pokrovitelja NLB banke, Triglav osiguranja i City Špeda.
U analizi LRC-a i Poslovnih novina navodi se da je nadležnim entitetskim agencijama predano više od 32.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a njih 1.216 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od čak 111 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 577 kompanija.
Izuzetan i kontinuiran poslovni uspjeh ovih kompanija zaslužio je biti prepoznat i priznat kao vrlo važan faktor u razvoju domaće privrede, pa će sutra u Tarčin Forest Resortu kod Sarajeva biti održana prva poslovna konferencija ‘Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju’.
Konferenciju će obilježiti i premijerna dodjela certifikata predstavnicima brzorastućih kompanija u BiH.
Na panelima pod nazivom ‘Kako zadržati kvalitetan kadar u BiH’ i ‘Važnost digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije’ bit će riječi o tome kako zadržati trendove rasta u poslovanju i kako osiguratikomercijalna potraživanja.
Kroz konferenciju i panele prezentirat će se i važnost brzorastućih kompanija, potrebi snažnog poticanja zapošljavanja i digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije i BDP-a, a jedna od važnih tema bit će sigurnost dokumenata i elektronski potpis.
Projekt za cilj ima pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu, a biće krunisan specijalnom publikacijom Poslovnih novina. Publikacija će sadržavati rangiranje domaćih i regionalnih brzorastućih kompanija, istaknut će njihovu važnost za bh. ekonomiju, predstaviti pozitivne prakse koje mogu poslužiti kao primjer, te prezentirati mogućnosti i potencijale poticaja daljeg rasta ovih kompanija u BiH.