Vlasti u Sarajevu i kompanije podržale organizaciju Godišnjeg sastanka EBRD-a

0
795
Potpisivanjem ugovora ozvaničena je podrška organizaciji Godišnjeg sastanka EBRD-a

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, danas je potpisao ugovore sa partnerima Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina Godišnjeg sastanka Odbora guvernera i Biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a), koji će se od 7. do 9. maja ove godine održati u Sarajevu.
Potpisivanjem ugovora ozvaničena je podrška organizaciji samog događaja i promociji potencijala strateških industrija naše zemlje, te otvaranju novih razvojnih šansi.
“Pripreme teku po planu, a potvrđeni su i svi najvažniji događaji, uključujući i Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati kao jedan od pratećih događaja“ istakao je Šarović.
Predstojeći Godišnji sastanak EBRD-a pomoći će Bosni i Hercegovini u kreiranju imidža stabilne zemlje, što je jedan od ključnih koraka za privlačenje stranih investicija.
“Sve češće se Sarajevo, u međunarodnim krugovima, spominje kao turistička destinacija. I to je dobro. Ali Vlada Kantona Sarajevo želi da se ono spominje kao poslovna destinacija“, rekao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, dodajući da Godišnji sastanak guvernera EBRD-a smatra najvećim događajem koji se u posljednjih 20 godina desio u Sarajevu.
Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka,kazao je da će BiH, od organizacije ovog događaja, imat benefite na tri različita nivoa.
“Prvi su reputacijski, jer ćemo pokazati da smo sposobni organizirati jedan ovako važan događaj. S obzirom da će preko 2000 učesnika iz svijeta biznisa i privrede boraviti ovdje, imamo i kratkoročne ekonomske benefite. U konačnici, ključni su treći, dugoročni ekonomski benefiti, jer će se pojaviti ljudi i institucije zainteresirane za ulaganje. Sigurno će nam to otvoriti i trasirati put za velike investicije, kako u gradu Sarajevu, tako i u BiH“, dodao je Skaka.
Direktor BH Telecoma, Sedin Kahriman, istakao je da ova kompanija kontinuirano doprinosi i omogućuje razvoj bh. društva i privrede te da im je čast da budu partner u organizaciji ovog važnog događaja.
Podsjećajući da je EBRD jedan od najvažnijih izvora finansiranja projekata u građevinskom sektoru, direktor Integral Inžinjeringa, najveće građevinske kompanije u BiH, Nikola Radovanović, dodao je da je uvjeren da će ovo biti jedan dobar i uspješan događaj.