U BiH za pet godina oprano 70 miliona KM

0
886
Lani je kroz finansijski sistem u legalne novčane tokove BiH ubačeno 10,27 miliona KM 'opranog' novca

U BiH je u legalne novčane tokove u proteklih pet godina ubačeno gotovo 70 miliona maraka opranog novca, a prijave o sumnjivim transakcijama su mahom stizale od banaka i mikrokreditnih organizacija.
Najnoviji podaci o vrijednosti ilegalnog novca u legalnim tokovima sažeti su u izvještaju o radu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za prošlu godinu. Sprovedenim istragama utvrđeno je da je lani kroz finansijski sistem u legalne novčane tokove BiH ubačeno 10,27 miliona maraka nelegalno stečenog novca.
“Pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela ukupno je iznosila dva miliona, a stečena imovinska korist oko 8,93 miliona KM”, piše u izvještaju SIPA.
Podaci inspektora pokazuju da je lani materijalna šteta po budžete, identifikovana podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala, iznosila 16,57 miliona, a nezakonito stečena imovinska korist iznosi nešto više od šest miliona KM.
Slična situacija je zabilježena i u proteklim godinama, a iz ranijih podataka SIPA o vrijednosti opranog novca je vidljivo da su se iznosi kretali od sedam do čak 32 miliona maraka na godišnjem nivou, piše Glas Srpske.
Najčešća obilježja sumnjivih transakcija prijavljenih od ostalih obveznika su, kako su ranije pojasnili u SIPA, bile gotovinska otplata kredita bez porijekla novca, učestali ino-prilivi putem sistema brzog prenosa novca u korist računa fizičke osobe te prijevremena otplata lizing aranžmana.