Promijenio pol zbog manje premije osiguranja automobila

0
1823
Nakon promjene pola osiguranje je umanjilo premiju auto-kasko osiguranja za 1.100 dolara (Foto: Sunnyskyz)

Osiguranje automobila se bazira na različitim parametrima, a od posebno značaja je ‘istorija’ vozača. Tako će u nekim zemljama premija biti viša ako ste i imali i neki sitniji prekršaj, poput prekoračenja brzine.
Upravo je takav slučaj prošle godine zadesio jednog mladog Kanađanina. Nakon kupovine novog automobila na kredit, bio je u obavezi da uzme i obavezno kasko osiguranje. Jedna osiguravajuća kuća mu je ponudila premiju u iznosu od 4.517 dolara. Iako je imao u prethodnom periodu jedan manji sudar i nekoliko kazni za prekoračenje brzine, nije očekivao toliki iznos. Zato je pitao iz radoznalosti, šta bi bilo da je on ženska osoba i dobio odgovor – 3.423 dolara. Razlika od više od hiljadu dolara.
Dobio je pojašnjenje da je ovo posljedica statističkih podataka koji govore kako su žene, u prosjeku, pažljiviji vozači i zbog toga dobijaju bolje uslove.
Domišljati Kanađanin je sabrao ‘dva i dva’ i pitao šta bi se desilo ako bi promijenio pol. Agent ga je uvjerio da bi mu premija bila niža i – desila se promjena, piše Mondo.rs.
“Nakon što mi je promijenjen pol i u vozačkoj dozvoli, pozvala sam osiguranje i dobila premiju u iznosu umanjenom za 1.100 dolara”, napisala je ova, sad već, Kanađanka na društvenoj mreži reddit.
Dodala je i da nije samo zbog ovoga promijenila pol, ali da je slučaj sa osiguranjem ubrzao tu odluku.