U Cementari Lukavac do marta remont postrojenja: Cilj je povećanje udjela alternativnih goriva

0
376
Povećanje udjela alternativnog goriva donosi mnoge prednosti Lukavac Cementu i lokalnoj zajednici

U Fabrici cementa Lukavac u ponedjeljak (11. januar) je počeo redovni godišnji remont postrojenja koji će trajati do 1. marta ove godine.
Tehnički direktor Nedim Pašić je tim povodom naglasio da će nakon obavljenog remonta biti dodatno unaprijeđena energetska učinkovitost u proizvodnji klinkera, ali da će predviđeni radovi donijeti i nova poboljšanja svih ekoloških aspekata proizvodnje, s posebnim osvrtom na maksimalno povećanje udjela alternativnih goriva i smanjenje korištenja fosilnih goriva.
“Dosadašnja ulaganja u modernizaciju i razvoj naše cementare u skladu sa evropskim normama smatramo velikim postignućem, jer smo na ovaj način uspjeli da minimiziramo štetne uticaje na kvalitet vazduha i okoliša. Najbolji primjer je činjenica da zvanični podaci mjerenja parametara kvaliteta zraka u Lukavacu i okolini tokom ljeta kada fabrika radi u punom kapacitetu pokazuju dobru kvalitetu, dok je u zimskim mjesecima kada ne radimo zagađenje vazduha znatno povišeno. Naše čvrsto opredjeljenje je strogo pridržavanje svih propisanih mjera za zaštitu životne okoline i bezbjednost i zdravlje uposlenika i građana. U fokusu su nam projekti daljeg unapređenja poslovanja i održivog razvoja, kao i inicijative i programi podrške lokalnoj zajednici i mladim generacijama”, istakao je Pašić.
Fabrika cementa Lukavac je uprkos svim nedaćama koje je donijela 2020. godina uspješno i bez prekida okončala proizvodnju cementa prema planiranim količinama, sačuvana su sva radna mjesta i ostvareni dobri prodajni rezultati.