U EU prodaja novih automobila u februaru manja za jedan posto

0
965
Pad potražnje za novim automobilima u Evropskoj uniji

U februaru ove godine je u 27 zemalja Evropske unije (bez podataka za Maltu) registrirano ukupno 1,11 miliona novih automobila, ili jedan posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.
Na to su, između ostalog, uticali strožiji testovi za emisije štetnih plinova (WLTP), uvedeni od septembra 2018., prisiljavajući proizvođače na prilagodbe i stvarajući uska grla u proizvodnji.
Najveći je pad prodaje zabilježen u septembru, za 23,5 posto, a početkom ove godine naziru se prvi znaci stabilizacije. Tako je na najvećem evropskom tržištu (Njemačka), potražnja za novim automobilima u februaru porasla za 2,7 posto, nakon pet mjeseci pada. Francuska i Velika Britanija također su bilježile blagi rast potražnje, za 2,1 odnosno 1,4 posto.
Španija i Italija su u februaru ponovo zabilježile pad prodaje novih automobila, šesti mjesec zaredom, i to za 8,8 odnosno 2,4 posto. Kako navodi Hina, pad je u februaru zabilježila i Hrvatska, drugi mjesec zaredom, za 7,7 posto, uz registriranih 3.559 novih automobila.