U FBiH energijski obnovljeno 20 škola, investirano 9 miliona KM

Zahvaljujući implementaciji mjera energijske efikasnosti ugodniji uslovi boravka za više od 700 učenika i uposlenika OŠ 'Isak Samokovlija' u Sarajevu

0
805
Svečanosti u školi 'Isak Samokovlija' prisustvovao je i Emanuel Salinas, šef Svjetske banke za BiH

Osnovna škola ‘Isak Samokovlija’ u Sarajevu dobila je novo ruho zahvaljujući implementaciji mjera energijske efikasnosti.
Kvalitetnije i ugodnije uslove boravka za više od 700 učenika i uposlenika omogućio je projekat Svjetske banke ‘Energijska efikasnost u BiH’ (BEEP) koji se implementira u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U projekat utopljavanja škole je uloženo 601.044,05 KM, dok procijenjena ušteda nakon realizacije projekta na godišnjem nivou iznosi 108.434,00 KM.
Implementacija mjera energijske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasadnih zidova, toplotnu izolaciju stropa prema tavanu, zamjenu postojeće bravarije kao i ugradnju termostatskih ventila na radijatore.
Predstavnici projekta BEEP za Federaciju, na svečanoj ceremoniji iskazali su zadovoljstvo na uspješno realizovanom projektu obnove škole.
“U protekle dvije godine u Federaciji BiH, ukupno je obnovljeno 20 školskih objekata, 15 osnovnih i 5 srednjih škola sa investicijom od gotovo 9 miliona KM. Među njima je i OŠ ‘Isak Samokovlija’ iz Sarajeva. Energijska obnova školskih objekata osim što će doprinijeti smanjenju računa za električnu energiju i grijanje, kao i emisije CO2, utjecat će i na kvalitetnije obrazovanje učenika“, navode iz BEEP-a.
Prisutnima se obratila i v.d. direktorica OŠ ‘Isak Samokovlija’, Nevzeta Doljančić koja je prijateljima projekta uručila i zahvalnice.
Uposlenici, kao i učenici škole, sretni su jer će se rad i usvajanje novih znanja, od sada odvijati u ugodnijim učionicama.

Presijecanje svečane vrpce povodom realizacije projekta energijske obnove škole

Povodom završetka realizacije projekta utopljavanja i energijske efikasnosti, u školi je održana svečanost, kojoj su između ostalih prisustvovali i šef Svjetske banke za BiH, Emanuel Salinas Munoz, voditelj projekta ispred Svjetske banke Kathrin Hofer, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, Elvir Kazazović, te načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić, kao i predstavnici izvođača radova i nadzora.
U okviru projekta Svjetske banke ‘Energijska efikasnost u BiH’ do sada je obnovljeno 29 javnih objekata, dok je plan za ovu godinu 15 novih objekata. Ukupna investicija radova iznosi 13 miliona KM, dok ukupna procjena ušteda za ove objekte iznosi 1,6 miliona KM godišnje.