Zvizdić – Borisov: Zajednički cilj je mir, stabilnost i ekonomski prosperitet regije

0
1384
Zvizdić i Borisov su istaknuli saradnju, mir i stabilnost kao glavne smjernice politika vlada BiH i Bugarske

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sofiji sa premijerom Republike Bugarske Boykom Borisovom o ubrzanju euroatlantskih integracija naše zemlje i regionalnoj saradnji.
Zvizdić je informisao premijera Borisova o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Ponovio je opredjeljenost Vijeća ministara evropskom putu BiH. Rekao je da BiH nakon uspješnog završetka Odgovora na Upitnik EK pokušava da na najbolji način iskoristi trenutni pozitivni momentum s ciljem ubrzanja integracijskih procesa pripremajući se za tzv. evaluativne misije Evropske komisije, kao i za naredni krug dodatnih pitanja.
Zvizdić je pozdravio odluku Bugarske što je kao jedan od prioriteta predsjedavanja izabrala Zapadni Balkan. Rekao je da je takav stav otvorio novu pozitivnu dinamiku unutar EU u odnosu na ovo pitanje. Dodao je da je Bugarska igrala ključnu i prijateljsku ulogu u važnim trenucima historije naše domovine, od njenog prvog međunarodnog priznanja do kontinuirane podrške evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine.
Premijer Borisov je ponovio neupitnu podršku evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Naglasio je da će Bugarska kontinuirano držati pitanje integracija Zapadnog Balkana na dnevnom redu EU i dodao da su integracije jedini put za mir, stabilnost i prosperitet regije.
Razgovarano je i o unapređenju transportne infrastrukture regije. Naglašeno je da je to ključno za povezivanje regije i ubrzavanje ekonomskog razvoja i evropskih integracija Zapadnog Balkana. Razmatrani su modaliteti direktnog avio povezivanja glavnih gradova Balkana putem udruživanja regionalnih avio operatera čime bi se ubrzao protok ljudi i roba u regiji. Izražen je i obostrani interes za unapređenjem privrednih i trgovinskih odnosa.
Razmijenjena su mišljenja i o sigurnosnim pitanjima u regiji, a premijeri su istaknuli saradnju, mir i stabilnost kao glavne smjernice politika svojih vlada u okvirima regionalnih procesa i inicijativa i saglasili se da jedino taj put donosi opći prosperitet i ekonomski boljitak.
Sastanku su prisustvovali bh. ministar sigurnosti Dragan Mektić, ministar pravde Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko i ambasador BiH u Bugarskoj Radomir Bogdanović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.