Projekt ‘100 najvećih’ počeo sa radom i u Srbiji

0
1371
Projekt '100 najvećih' prepoznat i na tržištu Srbije

Projekt Poslovnih novina ‘100 najvećih’ već 32 godine afirmira razvoj bosanskohercegovačke privrede i bolji poslovni ambijent, a postao je prepoznatljiv i van granica naše države. Kroz franšizni ugovor za Crnu Goru zvanično je postao i regionalni u protekloj godini, a vrijednost projekta sada je prepoznalo i srbijansko tržište.
Projekt ‘100 najvećih’ ove godine se pod sloganom ‘Množimo prilike, dijelimo uspjehe’ prvi put realizuje u Srbiji, što dovoljno govori o vrijednosti projekta.
“Umrežavanje i promocija, ali i adekvatna edukacija faktori su koji umnogome odlučuju ne samo o uspjehu, već i o opstanku kompanija. Upravo to su aktivnosti u kojima projekt ‘100 najvećih’ kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije, teži da osigura podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona. Drugi, podjednako važan cilj jeste da promoviramo stabilne kompanije, kao najbolje primjere poslovanja i putokaz za one koji prave prve korake u svom biznisu. Njihov rad predstavljamo kroz publikaciju 100 najvećih, jednu od značajnijih u ovom dijelu Evrope. Ovaj poslovni godišnjak jedinstven je jer sadrži potpuno objektivne rang liste sa oko 1.000 najboljih kompanija u Srbiji razvrstanih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja“, istaknula je Ana Knežević, direktor projekta u Srbiji.
Regionalno povezivanje, zajedničko pozicioniranje zemalja regije, imperativ ekonomske saradnje u regiji – sve su češće riječi koje se mogu čuti na gotovo svim poslovnim skupovima. Zato je ovaj vid saradnje idealna prilika za predstavljanje uspješnih kompanija, međusobno povezivanje i promoviranje proizvodnih ili izvoznih potencijala uz istovremeno promoviranje svoje zemlje.
“Naša regija ima veliki potencijal kada su u pitanju uspješni privrednici, a ovo je iskorak koji će doprinijeti regionalnom uvezivanju najuspješnijih kompanija. Vjerujem kako su ovakve inicijative od ključnog značaja za naš kolektivni razvoj”, kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktor projekta u BiH.
S obzirom na to da je priča postala regionalna – dodajmo i to kako ostvareni ukupan prihod 500 najuspješnijih kompanija u regionu, prema posljednjim finansijskim izvještajima, iznosi približno 100 milijardi eura. U Srbiji 100 najvećih kompanija ostvaruje 34, Sloveniji 29, Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11 i Crnoj Gori 4 milijarde eura, zbog čega se najuspješnije i najstabilnije kompanije s pravom smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta.