U FBiH isplata penzija 5. septembra, na čeku i povišica od 2,8% za osam mjeseci

Pored povećanih penzija za avgust, penzioneri će dobiti i razlike između isplaćene i uvećane penzije za period januar-juli 2020. godine

0
540
Potrebna sredstva za isplatu majskih penzija u FBiH iznose oko 208 miliona KM

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), penzije za mjesec avgust će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH, u subotu 5. septembra, potvršeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.
Penzioneri u FBiH će pored usklađene avgustovske penzije, dobiti i razliku od 2,8 posto od januara do jula ove godine. To znači da će sve penzije, s izuzetkom najviših (iznose 2.174 KM) i penzija ostvarenih u 2020. godini, biti povećane za 2,8 posto s primjenom od 1. januara 2020 godine.
Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2020. godini, koje će se također povećati za 2,8 posto, pojašnjeno je iz Federalnog zavoda PIO/MIO.
Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, penzije će biti usklađene za 0,6% s primjenom od 1. januara 2020 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 2,8 posto.
Penziju za mjesec avgust će primiti 427.883 korisnika. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za avgust i razlike za prvih sedam mjeseci ove godine, s uračunatim troškovima, iznose oko 230 miliona KM.