U FBiH neće biti povećanja cijena struje u 2019.

0
878
Zaštita kupaca od enormnog poskupljenja električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) nije dala saglasnost JP Elektroprivredi BiH za povećanje cijena električne energije u 2019. godini.
Elektroprivreda BiH je, kako se navodi, podnijela u novembru FERK-u Prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge, prema kojem bi došlo do povećanja cijene električne energije za privredu u rasponu od 5,5 do 10,7 posto, dok bi cijena električne energije za kućanstva ostala ista.
Analizom dostavljenog prijedloga FERK je utvrdio kako prijedlog cijena EPBiH nije sukladan odredbama Privremenih opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH. Istaknuto je kako je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje te izbjegavati nagle cjenovne promjene za kupce u okviru univerzalne usluge.
Predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić kazala je kako je u ovom trenutku važno istaknuti činjenicu da kod ovog javnog opskrbljivača postoje izražena jako velika unakrsna subvencioniranja između kategorije kućanstva i treće i četvrte grupe iz kategorije ‘ostala potrošnja’ (mali industrijski, komercijalni kupci), te s druge strane prve, druge i pete tarifne grupe iz iste kategorije.
“To znači da kupci iz kategorije potrošnje kućanstva i kupci iz treće i četvrte tarifne grupe kategorije ‘ostala potrošnja’ imaju znatno nižu cijenu električne energije nego što ima prva, druga i peta tarifna grupa iz te kategorije, iako bi po naravi stvari te cijene trebale biti približno jednake”, kazala je Pokrajčić, prenosi Fena.
Dodala je kako ovaj prijedlog javnog opskrbljivača nije išao u smjeru smanjivanja unakrsnog subvencioniranja, nego je njime, naprotiv, unakrsno subvencioniranje povećano za oko 7,8 miliona maraka.