U Federaciji BiH od večeras zabrana kretanja od 18 do 5 sati, u RS policijski sat od sinoć na snazi

0
780
Policijski sat u FBiH od sutra, u RS-u već na snazi

Federalni štab civilne zaštite u subotu je donio naredbu o uvođenju policijskog sata na području Federacije BiH.
Prema toj naredbi, zabranjuje se kretanje građana na području Federacije BiH od 18 sati uveče do 5 sati ujutru. Ova naredba stupa na snagu od danas (22. mart).
Ova zabrana ne odnosi se na zaposlene koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.
Ističe se da će se realizacija ove naredbe izvršiti shodno kantonalnim propisima o javnom redu i miru. Za provođenje ove naredbe odgovorni su federalni ministar i kantonalni ministri unutrašnjih poslova.
Podsjetimo, Krizni štab Republike Srpske za vanredne situacije je također donio odluku o zabrani kretanja svih osoba u RS, u trajanju od 20 do 5 sati, a ova naredba se primjenjuje od sinoć i prema sadašnjim najavama trajat će do kraja marta.
Zabrana kretanja se, između ostalog, ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, na osobe kojima je neodložno potrebna pomoć, pripadnike MUP-a, osobama kojima poslodavac izda potvrdu, kao i onima kojima MUP izda dozvolu.