Carlsberg fondacija donirala 13,8 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa

0
663
Carlsberg fondacija donacijom podržava naučno-istraživačke centre, kulturne institucije, civilno društvo

Carlsberg fondacija donirala je 95 miliona danskih kruna, što je približno 13,8 miliona dolara, za borbu protiv virusa COVID-19 i prevazilaženje krize koju uzrokuje.
Kako bi podržali naučno-istraživačke centre, kulturne institucije te civilno društvo u vrlo izazovnom periodu za cijeli svijet, Carlsberg fondacija je novac donirala na više adresa.
Najveći iznos, od 60 miliona danskih kruna (8,6 miliona dolara), usmjeren je na tri velika istraživačka projekta, koja imaju za cilj dati globalni osvrt kada je u pitanju prevencija, dijagnostika i spremnost liječenja oboljelih od virusa COVID-19, ali i epidemija koje bi se mogle desiti u budućnosti.
“COVID-19 se trenutno eksponencijalno širi, stoga nam je izuzetno drago što smo brzo uspjeli mobilizirati saradnju između nekoliko vodećih svjetskih istraživača kako bismo pridonijeli rješavanju ogromnih izazova s kojima smo suočeni. Carlsberg fondacija kroz istoriju je pomagala kada su zajednice bile u krizi, a nama je sada potrebna nauka više nego ikada da bismo riješili problem pandemije ali i razmišljali dugoročno“, izjavio je predsjednik Fondacije Carlsberg, profesor Flemming Besenbacher.
Za naučno-istraživačku borbu protiv korona virusa donirano je 25 miliona danskih kruna (3,6 miliona dolara): Univerzitetu u Copenhagenu, Aarhus univerzitetu te Serum institutu.
Isti iznos doniran je za društvene nauke i bihevioralna istraživanja koja imaju za cilj pomoći društvu kako da se bolje nose sa stanjem pandemije, na kojima će sudjelovati tim stručnjaka, također sa Univerziteta u Copenhagenu i Aarhus univerziteta, a u saradnji sa Danskim tehničkim univerzitetom.
Nova Carlsberg fondacija, koja podržava umjetnost, donirala je 30 miliona danskih kruna (4,3 miliona dolara) za oporavak muzeja u Danskoj i povratak posjetilaca kada stanje krize prođe.
Tuborg fondacija, koja podržava nastojanja mladih za održivu bućnost, donirala je 5 miliona danskih kruna (0,7 miliona dolara) za udruženja mladih i civilna društva, kako bi pokrenuli projekte za pomoć ljudima ugroženim virusom COVID-19.
U Bosni i Hercegovini, kao društveno-odgovorna kompanija, Carlsberg BH je uvela niz mjera kako bi osigurala zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika, kao što su rad od kuće, uvođenje teleprodaje umjesto rada na terenu, te naizmjeničan rad i organizacija rada sa visokim mjerama zaštite i opreza za zaposlene koji napuštaju dom.
“Zdravlje i bezbijednost zaposlenih je najveći prioritet kompanije i preduzimamo maksimalne moguće mjere da niko od kolega ne bude zdravstveno ugrožen tokom obavljanja radnih aktivnosti u postojećim vanrednim uslovima”, poručio je Amir Tobudić, direktor Carlsberga BH.