Zagreb u ruševinama: Prve procjene štete nakon zemljotresa tek slijede

0
998
Od jačine potresa srušene su fasade zgrada, u stanovima popucali zidovi...

Nakon serije zemljotresa koji su jutros između 6 i 7 sati pogodili Zagreb, u kojem je oštećeno dosta zgrada i drugih objekata te automobila, situacija u hrvatskoj metropoli počela je da se normalizuje.
Tokom ove nesreće, bilo je i povrijeđenih građana a 15-godišnje dijete je u kritičnom stanju.
Kako se navodi, najveći broj objekata i automobila je oštećen u samom centru Zagreba. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz prijavu o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju.
Snažna jutrošnja podrhtavanja tla (EMSC: najjači udar je bio magnitude 5,3 po Richteru), s epicentrom 7 kilometara od Zagreba, izazvala su paniku među građanima koji su istrčali iz svojih domova. Neki dijelovi grada ostali su i bez struje, a uz pojačan saobraćaj na cestama na benzinskim pumpama počele su se formirati i gužve…, pišu zagrebački mediji.

U potresu je osim zgrada i automobila, oštećen i toranj zagrebačke katedrale

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, pravi haos je nastao i u zagrebačkim bolnicama gdje je takođe bilo većih oštećenja. Posebno je potresna scena, kažu, bila ona ispred porodilišta u Petrovoj gdje su majke s bebama naprasno morale izaći na ulicu po velikoj hladnoći. U bolnicu se na kraju nisu ni vratili, jer je procijenjeno da stara zgrada u Petrovoj nije sigurna. Prebačene su u noviju zgradu, a dio njih u Dubravu.
Policija je četiri sata nakon potresa odlučila da zatvori Trg bana Josipa Jelačića i okolne ulice, a na trgu su pripadnici Hrvatske vojske čiji pomagali komunalcima u raščišćavanju glavnog grada Hrvatske.
Potres se, kako pišu mediji, osim u Zagrebu i okolini osjetio i u cijeloj Hrvatskoj ali i susjednoj Sloveniji i Bosni i Hercegovini.