U Istanbulu svečano otvoren novi aerodrom: Sve faze gradnje biće završene do 2023.

0
1123
U prvoj fazi je napravljen glavni terminal u zgradi na aerodromu od 1,3 miliona kvadrata

U Istanbulu je danas na Dan Republike Turske, koja obilježava 95. godišnjicu, svečano otvoren novi aerodrom, projektovan kao najveći na svijetu.
Aerodrom je otvoren u prisustvu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i velikog broja državnika iz cijelog svijeta, među kojima su bili i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Erdogan, Zvizdić i gradonačelnik Sarajeva Skaka na svečanosti otvaranja novog aerodroma

Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored ‘Ataturka’ i ‘Sabihe Gokčen’, na azijskoj strani Istanbula, treći aerodrom u tom gradu a u punom kapacitetu radiće od kraja godine.
Aerodrom Ataturk, jedan od najprometnijih u Evropi (godišnje primi 64 miliona putnika), biće krajem godine zatvoren za redovne putničke letove, kada novi istanbulski aerodrom bude u potpunosti operativan.
Novi istanbulski aerodrom izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, 35 kilometara sjeverno od grada, i kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom u svijetu. Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje. Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika.
U prvoj fazi je napravljen glavni terminal u zgradi na aerodromu od 1,3 miliona kvadrata, za 90 miliona putnika godišnje.
Preostale faze gradnje biće završene do 2023. godine, kada će aerodrom sa šest odvojenih pista kapaciteta 500 aviona moći godišnje da primi 200 miliona putnika, prenosi B92.
Projekat je realizovan kroz koncesioni model izgradnja-upravljanje-prenos na 25 godina i obezbijediće Vladi Turske prihod od 26 milijardi eura.
Aerodrom je sagradio konzorcijum sastavljen od pet izvođača: Limak, Kolin, Čengiz, Mapa i Kalion. Imaće ukupno 1,5 miliona metara kvadratnih zatvorenog prostora.
Novi istanbulski aerodrom će imati i najveći svjetski trgovinski kompleks bez carine.
Aerodrom je u unutrašnjosti ukrašen u turskom stilu i ima kontrolni toranj u obliku cvijeta lale.
Prvo putovanje sa novog aerodroma biće ka glavnom gradu Turske Ankari 31. oktobra i prvim međunarodnim letom za Sjeverni Kipar narednog dana, dok će prvi let za Baku u Azerbejdžanu biti 8. novembra.
Istanbul je sa oko 15 miliona stanovnika najveći evropski i sedmi najveći grad u svijetu.