U Japanu se testira putnički voz brzine do 400 km/h

0
1602
Ključna karakteristika po kojoj će Alfa-X biti prepoznatljivi jest 22 metara dugi 'nos' voza

Japanski Shinkansen zajedno s Eurostarom i kineskim Fuxingom nalazi se na listi najbržih vozova na svijetu koji su dizajnirani za brzine više od 300 km/h. Sada, pak, Japanci testiraju novu klasu Shinkansen vozova naziva Alfa-X koja bi trebala moći postizati brzine i do 400 km/h, a koja ima cilj postati uvjerljivo najbrži putnički voz na svijetu.
Ključna karakteristika po kojoj će Alfa-X biti prepoznatljivi jest 22 metara dugi ‘nos’ voza koji služi za smanjivanje aerodinamičkog otpora, posebno u tunelima. U testiranju će biti isprobana i inačica sa 16 metara dugim nosom. Voz s deset vagona zajednički su proizvele kompanije Kawasaki Heavy Industries i Hitachi.
Prvi primjerak voza Alfa-X krenuo je ovih dana u testiranje na pruzi između gradova Aomori i Sendai, a očekuje se da će ta faza potrajati do tri godine. U konačnici bi ovakvi vozovi trebali u promet biti pušteni oko 2030. godine. Predviđa se da će, iako je dizajniran za brzine do 400 km/h, putnike prevoziti brzinama od oko 360 km/h. Za kočenje će koristiti zračne kočnice na krovu i magnetske na podu, a imat će ugrađenu i tehnologiju za smanjivanje utjecaja podrhtavanja tla u slučaju potresa.