U maju stižu nove EU oznake za automobilske gume

0
594
Novi standard EU oznaka pružat će više informacija o značajkama odabrane gume

U maju ove godine bit će predstavljena nova EU oznaka za gume, osmišljena tako da bi potrošači dobili sveobuhvatnije informacije o značajkama odabrane automobilske gume.
U novoj oznaci restrukturirani su razredi otpora kotrljanja i performansi kočenja u mokrim uvjetima, a proizvodnja buke odsad će biti označena brojem decibela i slovima A, B ili C.
Krajnji korisnici moći će pristupiti dodatnim informacijama o odabranoj gumi u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na oznaci. Dodatna nova značajka odnosi se na dva piktograma koji označuju je li riječ o automobilskoj gumi s prianjanjem na snijegu u skladu s EU standardima tipnog odobrenja poznatim i kao ‘test pahuljica’ i/ili gumi bez šiljaka koja pruža prianjanje na ledu u skladu s novim ISO standardom.

Restrukturirani su razredi otpora kotrljanja i performansi kočenja u mokrim uvjetima

Razredi od A do C na novoj će oznaci ostati nepromijenjeni. Gume C1 i C2, i za automobile i za kombi vozila, koje su po otporu kotrljanja i prianjanju na mokrom prethodno pripadale razredu E odsad će pripadati razredu D, koji je dotad bio prazan, a gume koje su dosad bile u razredima F i G pripadat će razredu E.

Dodatne informacije o gumama bit će dostupne kroz QR kodove

Potrošači mogu preuzeti dodatne informacije o svakoj gumi skeniranjem QR koda koji se nalazi u gornjem desnom uglu oznake gume. QR kod nudi poveznicu na bazu podataka EPREL u kojoj su navedene sve vrijednosti oznake za pojedinu gumu te početak i završetak proizvodnje modela.
Nova EU oznaka za gume osmišljena je kao pomoć potrošačima pri izboru guma s učinkovitijom potrošnjom goriva pružajući im ujedno informacije o putu kočenja. Odabir guma s nižim otporom kotrljanja i kod krajnjih korisnika i kod komercijalnih korisnika može dovesti do znatnih ušteda u smislu troškova goriva, kao i manjih emisija. Jasne informacije o prianjanju na mokrome omogućit će veću prometnu sigurnost, a informacije o buci pri prolasku osmišljene su kao pomoć u smanjenju zagađenja bukom koje proizvodi cestovni promet.
U povodu lansiranja nove EU oznake za gume Continental je među ostalim pripremio i posebnu web stranicu sa svim dodatnim informacijama, prenosi Autonet.hr.